Aleşii nu renunţă la eliminarea cătuşelor. Cristiana Anghel: "Deci să nu îmi vină cu argumente, vai este făcută pe picior"

Parlamentarii nu renunţă la modificarea codurilor penale. Controversatele modificări vor fi readuse în discuţie în septembrie, la reluarea lucrărilor Parlamentului.

Sunt nu mai puţin de 22 de modificări legislative, multe dintre ele criticate de şefii din justiţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Ele au fost amânate înainte ca aleşii să intre în vacanţă, la cererea UNPR. Gabriel Oprea a ameninţat atunci că iese de la guvernare dacă PSD modifică pe furiș Codurile Penale, se arată într-un articol Digi 24.

Ce nu au rezolvat în primăvară, vor reuşi în toamnă! Asta vor aleșii de la codul penal. Unele dintre propuneri sunt mai vechi, altele au fost scrise imediat ce mai mulţi politicieni au ieşit cu cătuşe de la DNA.

„Justiţia nu se face la televizor şi cătuşe ar trebui puse numai pentru faptele comise cu violenţă - tâlhărie, furt, violuri. Din alea 22 nu vor rămâne decât două, maxim trei. Bineînţeles că nu vom tergiversa prea mult dacă este consens politic”, a declarat Ciprian Nica, vicepreşedinte Comisia Juridică. 

Practic, se va lucra pe un draft al Guvernului. Social democrații vor, ca la final, un singur proiect să plece spre plen. 

Cristiana Anghel, iniţiatoarea uneia dintre cele mai controversate propuneri nu pare deranjată de soluția găsită. 

„Important este ca atunci când este reţinut cineva să nu fie reţinut pe o simplă bănuială ci pe probe temeinice Eu nu am treabă cu apărarea politicienilor corupţi. Deci să nu îmi vină cu argumente, vai este făcută pe picior, nu e făcută deloc pe picior, nici aceasta, nici răspunderea magistraţilor”, a declarat Cristiana Anghel, iniţiator proiect de lege. 

Liberalii, pe de altă parte, spun că vor cere ca proiectele să fie respinse definitiv. 

„Noi am solicitat colegilor noştri să avem un raport finalizat pe aceste proiecte de lege, pe care să le trimitem apoi în plen cu propunerea de respingere”, a explicat Valeria Schelean, deputat în Comisia Juridică. Subiectul a clătinat alianța de la guvernare în luna iunie.

Gabriel Oprea a amenințat atunci că va părăsi guvernarea. „În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul ăla Penal. Unii vor să îl modifice pe furiş. Pe noi ne pierd de parteneri”, a declarat Gabriel Oprea, preşedintele UNPR. Și de data aceasta semnalul a fost dat de liderul UNPR. A propus, printr-un proiect MAI, majorarea pedepselor pentru ultraj, modificând 2 articole din Codul Penal.

„De aceea s-a tras concluzia că este necesar și obligatoriu ca în toamnă, în Parlament, să se discute câteva lucruri esențiale, începând de la modificarea Codului Penal”, a spus Codrin Ştefănescu, secretar general PSD. Deputații juriști așteaptă până în septembrie puncte de vedere de la CSM pe aceste inițiative legislative