Aleșii migratori riscă să ajungă în Justiție

Parlamentul trebuie să decidă dacă aleșii își pierd sau nu mandatele, după decizia CCR. Punctele de vedere ale social-democraților și liberalilor sunt total divergente

Ordonanța referitoare la migrația aleșilor locali, declarată ne constituțională de către magistrații Curții Constituționale, reprezintă un nou motiv de dispută între PSD și PNL. CCR a stabilit, în baza articolului 115 din Constituție, că prin legea de respingere a ordonanței, Parlamentul trebuie să reglementeze măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada aplicării actului normativ. Punctele de vedere ale socialdemocraților și ale liberalilor referitoare la soarta „migratorilor”, după decizia CCR, sunt total divergente.

Prim-vicepreședintele PNL, deputatul Ludovic Orban, a precizat pentru „Evenimentul Zilei” că liberalii vor cere, în cadrul dezbaterilor, ca toți aleșii locali care au migrat săși piardă mandatele și să se organizeze alegeri anticipate, la nivel local. Și reprezentantul PNL în Comisia juridică, Gabriel Andronache, a precizat că o posibilă interpretare este ca, de vreme ce ordonanța în baza căreia au migrat aleșii locali a fost declarată neconformă cu Legea fundamentală, să se revină la situația juridică de dinaintea emiterii actului normativ, ceea ce înseamnă că aleșii în cauză sunt considerați demisionari și, automat, își vor pierde mandatul.

Liberalii sunt însă conștienți că PSD nu va accepta o astfel de măsură, în cadrul dezbaterilor din Parlament, unde deține majoritatea. Orban a explicat că, în situația în care nu se va ține cont de punctul de vedere al partidului, PNL va ataca în contencios administrativ pentru a obține o hotărâre judecătorească definitivă referitoare la invalidarea mandatului pentru cei care și-au abandonat.

Decizia nu se aplică retroactiv

De partea cealaltă a baricadei, vicepreședinteleSenatului, social-democratul Ioan Chelaru a declarat petru EVZ că decizia CCR nu se aplică retroactiv, astfel încât nu se pune problema ca primarii care au profitat de ordonanță, în cele 45 de zile, să fie sancționați. „Odată ce au fost produse efectele juridice ale ordonanței și voința primarilor exprimată, nu mai pot fi sancționați”, a spus Chelaru. Și premierul Victor Ponta declara recent că nu vor fi alegeri anticipate la nivel local și că decizia CCR este valabilă pentru viitor. Potrivit unui raport Expert Forum, în perioada de 45 de zile în care puteau să schimbe partidul fără să-și piardă mandatul, 540 de primari, 171 de consilieri județeni și 4.378 de consilieri locali au profitat de ordonanță, în pragul prezidențialelor, principalul beneficiar fiind PSD.