Aleşii au amputat atribuţiile procurorilor

Camera Deputaţilor a adoptat o lege criticată de Uniunea Europeană şi de Ministerul Justiţiei.

Puterile procurorilor au fost reduse, urmare a adoptării, de către Camera Deputaţilor, a unui nou Cod de Procedură Penală. Deputaţii au ignorat avertismentele oficialilor europeni şi ale Ministerului Justiţiei din România.

Parlamentarii au discutat o cerere de reexaminare a legii trimise de preşedintele Traian Băsescu, dar au acceptat doar o parte din obiecţiile şefului statului. Băsescu va fi obligat să promulge legea, pentru că are dreptul să solicite, doar o singură dată, reexaminarea unui act normativ.

Prevederi pe muchie de cuţit

Deputaţii au decis că interceptările convorbirilor dintre avocat şi client nu pot fi folosite în instanţă, chiar dacă apar dovezi privind implicarea lor într-o infracţiune.

O altă reglementare pe muchie de cuţit este cea potrivit căreia, în cursul urmăririi penale, avocatul învinuitului sau inculpatului are dreptul să asiste la actele de urmărire penală.

Deputaţii au reintrodus nulitatea absolută a probelor obţinute prin încălcarea Codului de Procedură Penală. Întrun raport întocmit de Societatea Academică Română (SAR), citat de hotnews. ro, se invocă o decizie a CEDO, potrivit căreia judecătorul poate să utilizeze o probă, chiar dacă în administrarea ei au existat erori de procedură. În schimb, prin reglementarea introdusă ieri de Camera Deputaţilor s-ar putea bloca unele anchete, chiar prin erori minore de procedură.

De asemenea, deputaţii au introdus o prevedere potrivit căreia efectuarea expertizei într-un dosar este obligatorie şi dacă este solicitată de către părţi. Obligativitatea expertizei poate fi riscantă în dosarele în care sunt mai mulţi inculpaţi, pentru că aplicarea ei ar putea duce la amânarea verdictului.

Cu toate acestea, deputaţii au acceptat o parte din solicitările preşedintelui Traian Băsescu. Una dintre observaţ iile preşedintelui se referea la creşterea cuantumului prejudiciului de la care o faptă poate fi calificată ca având consecinţe deosebit de grave, de la 200.000 de lei la 30 de milioane de lei. Până la urmă, parlamentarii au stabilit prejudiciul pentru fapte deosebit de grave la 1.000.000 de lei.

Comisia UE, îngrijorată

Chiar în ziua votului, ministrul justiţ iei, Cătălin Predoiu, a trimis preşedin- ţilor celor două Camere o scrisoare, prin care a avertizat asupra consecinţelor pe care le poate avea modificarea Codului de Procedură Penală. Atât raportul interimar din 4 februarie 2008, cât şi raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 au menţionat expres îngrijorarea cu privire la aceste amendamente, se afirmă în scrisoare: „Ministerul Justiţiei îşi exprimă îngrijorarea cu privire la consecinţele serioase pe care le-ar putea antrena adoptarea acestui proiect“.

Avertismentul lui Predoiu a fost confirmat chiar ieri de Comisia UE, care şi-a exprimat îngrijorarea că amendamentele adoptate ar putea împiedica anchetarea cazurilor penale. Purtătorul de cuvânt Mark Gray, citat de NewsIn, a precizat că această poziţie a fost exprimată inclusiv în ultimul raport al Comisiei, din luna iulie. ÎNAINTE DE ALEGERI

Heirup legislativ în Camera Deputaţilor Din dorinţa de a-şi lua mai repede concediu pentru campania electorală, deputaţii trag tare să termine proiectele de legi aflate pe ordinea de zi. Astfel, miercuri, la ultima şedinţă a Camerei, au fost votate pe bandă rulantă 75 de proiecte legislative. Cele mai importante prevăd:

> Amenzi pentru nunţile între blocuri. Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, vor fi sancţionate cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei.

> Obligativitatea asigurării locuinţelor. Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să-şi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţie de locuinţă.

> Liber de Rusalii. Prima şi a doua zi de Rusalii vor fi adăugate la lista sărbătorilor legale.   > Legea vânătorii. Deputaţii au dat drumul vânătorii în rezervaţiile naturale protejate.