Partidele politice trimit în forurile deliberative locale și județene, persoane cu un trecut dubios
Unul dintre consilierii județeni din Cluj, Nati Ariton (PSD), a fost condamnat, în 1984, la șapte ani de închisoare pentru delapidare, după ce a fost prins de locatarii blocului pe care îl administra și dat pe mâna polițiștilor. În prezent, el conduce un sindicat puternic, BNS Cluj.
La momentul respectiv, Ariton a cerut să îi fie redusă pedeapsa și a recunoscut că a furat banii din contul asociaţiei de locatari. „În declaraţia dată în faţa instanţei, inculpatul a recunoscut însuşirea în întregime a sumei de 68.555 lei, sumă dovedită şi prin actele de verificare şi expertiză contabilă. Inculpatul a fost obligat să plătească Asociaţiei de locatari din Cluj Napoca, str. Mogoşoaia 4, suma de 68.555 lei, cu dobândă de şase la sută”, se mai arată în decizia penală 285/1985 a Tribunalului Cluj.
Șeful PSD Cluj, Remus Lăpușan, nu a putut fi contactat. Proaspătul consilier județean a declarat că sentința a fost una nedreaptă deoarece, la acel moment, a acordat un „împrumut” din banii asociației de proprietari, dar a fost prins de un ofițer care locuia în blocul respectiv.
La Cojocna, primarul este condamnat pentru înșăleciune
Un alt politician cu probleme este Gheorghe Bucur (foto), care a fost ales primar al comunei Cojocna, județul Cluj, pe listele PNȚCD.
Bucur a fost condamnat pentru infracțiunea de înșelăciune, fiind acuzat că a înlesnit obținerea de pensii de refugiat de către persoane care nu au avut acest drept, prejudiciul creat bugetului de pensii fiind 512.000 de lei. Până în prezent, Casa de Pensii Cluj nu a putut recupera niciun leu pe motiv că Bucur nu are nimic pe numele lui și nici nu avea un loc de munca stabil.
Cu toate acestea, pentru că nimeni nu l-a împiedicat, Bucur a candidat și a fost ales primar.