Evenimentul Zilei > Monden > Alertă. „Viermii nebuni” au invadat pădurile. Au un comportament înfiorător şi se reproduc extrem de repede. FOTO
Alertă. „Viermii nebuni” au invadat pădurile. Au un comportament înfiorător şi se reproduc extrem de repede. FOTO

Alertă. „Viermii nebuni” au invadat pădurile. Au un comportament înfiorător şi se reproduc extrem de repede. FOTO

„Viermii nebuni” arată ca viermi normali, dar pot să se zvârcolească, să sară și chiar să-și lase cozile pentru a scăpa de pericol.

Oamenii de ştiinţă îi numesc viermi nebuni deoarece au un comportament înfiorător, se smucesc, zvâcnesc și chiar îşi pot lăsa coada în mână, ca un suvenir sumbru petru a se salva. Iar acum, oamenii de știință descoperă că viermii nebuni s-au răspândit în cel puțin 15 state din SUA.

Viermii nebuni au invadat acum mai multe state din SUA precum Minnesota, Wisconsin, Missouri, Illinois, Iowa, Nebraska, Ohio, Texas, Louisiana, Indiana, Kansas, Indiana, Kentucky, Tennessee și Oklahoma.

În urma lor solul este stors de toate substanțele nutritive

Viermii seamănă cu râmele comune, doar mai mici și de culoare maronie. Cu toate acestea, reputația lor este mult mai sinistră. Viermii nebuni adulți se reproduc repede depunând ouăle de aceeași culoare ca solul, potrivit Smithsonian. Odată ce eclozează (ies din ouă), viermii devorează rapid substanțele nutritive din sol, lăsând în urmă o mizerie granuloasă, care seamănă cu zațul de cafea.

Acest sol epuizat cu substanțe nutritive se erodează rapid, lăsând puțină hrană plantelor native sau speciilor concurente de viermi și ciuperci, a declarat pentru PBS Wisconsin Brad Herrick, ecolog la Universitatea din Wisconsin-Madison .

Un lucru pe care l-am observat … este că aceste râme, nu numai că modifică structura solului și dinamica nutrienților din sol, ci și ele într-un fel sau altul înlocuiesc alte specii de râme care sunt deja acolo, a spus Herrick.

Un vierme saritor invaziv reperat în Wisconsin.

Nu este clar cum reuşesc să se răspândească în toată țara

Potrivit unui articol din Atlantic din ianuarie 2020 , oamenii de știință cred că viermii ar putea face autostopul cu ajutorul transporturilor de marfă, pe benzile anvelopelor camioanelor, prin agățarea de echipamente şi chiar pe apă.

Cercetătorii încă investighează efectele pe termen lung ale acestor viermi extrem de invazivi asupra pădurilor din America de Nord – dar, pe termen scurt, este clar că sunt vești proaste pentru sol și viermii nativi care trăiesc acolo.

Stoc: viermi de aproape în umed proaspăt

Deocamdată, nu există o modalitate bună de a controla răspândirea lor în pădurile pe care le-au infestat deja, potrivit Newsweek, dar există câteva îndrumări cu privire la ce să faci dacă găsești unul în grădina ta. Pur și simplu așezați viermii adulți pe care îi găsiți într-o pungă, lăsați-i la soare timp de 10 minute, apoi aruncați-i. Dacă, adică, nu îți sar mai întâi din mâini, scrie livescience.