Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă! Norul toxic generat de vulcanul La Palma se îndreaptă spre România. Pe unde va intra şi când va cuprinde toată țara
Alertă! Norul toxic generat de vulcanul La Palma se îndreaptă spre România. Pe unde va intra şi când va cuprinde toată țara

Alertă! Norul toxic generat de vulcanul La Palma se îndreaptă spre România. Pe unde va intra şi când va cuprinde toată țara

Vulcanul din insula La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară.
România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul de fizică.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

O casă este cuprinsă de lavă de la vulcanul Cumbre Vieja, miercuri.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă” , a declarat Silviu Gurlui.

Persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, spus profesorul de fizică

Erupția vulcanului din La Palma devine din ce în ce mai periculoasă, la aproape o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme.

David Calvo, membru al Institutului Vulcanologic din Insulele Canare (INVOLCAN), în fața frontului de curgere a lavei din Toquedo, marți în La Palma.

În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.

Lava se apropie de o casă din zona El Paraiso pe 21 septembrie.

Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire” , a adăugat Silviu Gurlui, la digi24.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: