Evenimentul Zilei > Social > ALERTĂ! Se scumpește carnea de porc!
ALERTĂ! Se scumpește carnea de porc!

ALERTĂ! Se scumpește carnea de porc!

Prețul cărnii de porc revine pe un trend ascendent într-o perioadă în care, urmărind evoluția ultimilor ani, ar trebui să apară ieftiniri, arată ultimele date ale Comisiei Europene. În cazul României, la acest aspect contribuie și problemele cu pesta porcină. În plus, trendul eîn Europa indică tot scumpiri generate de faptul că s-a produs mai puțin, dar a exportat mai mult.

Față de anul trecut, carnea românească este cu 15% mai scumpă.

Prețul mediu la nivelul statelor membre a ajuns la 1,82 euro kilogramul, cu 19% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Majoririle se simt de la lună la lună, astfel că, raportat la ultimele patru săptămâni, plusul este de 3,8%.

Motivele sunt legate de cantitățile mai mici de carne disponibilă, numărul de tăieri scăzând numai în primul trimestru cu 1,3% față de anul anterior, dar mai ales urmare a exporturilor masive către China.

În perioada ianuarie-iunie 2019, cantitățile de carne de porc exportate de către statele membre au totalizat peste 2,2 milioane de tone în carcasă, față de 1,9 milioane de tone cu un an în urmă (plus 14,7%).

Din această cantitate, aproximativ 43% a ajuns în China, care a înghițit cu aproximativ 42% mai multă carne de porc din Europa față de perioada similară a lui 2018.

În cazul României, suntem printre puținele state care au raportat în luna august o scădere (de 3,3%) față de luna anterioară. Dacă ne uităm însă la prețurile din aceeași perioadă a lui 2018, carnea românească (carcasa S – care se produce cel mai mult) este cu 15,7% mai scumpă, având un preț mediu de 1,84 euro kilogramul. Anul acesta, cel mai ieftin a fost în februarie – 1 euro kilogramul sau 5,18 lei.
La nivelul UE, ultimele date indică un preț al carcasei de tip S de 1,83 euro kilogramul, cu 18,8% mai mult decât anul trecut și 3,3% peste luna anterioară.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: