Editura Evenimentul si Capital

ALERTĂ NAȚIONALĂ! PRODUSUL TRADIȚIONAL din magazin naște un PERICOL URIAȘ

Autor: | | 0 Comentarii | 37578 Vizualizari

Tradiția se schimbă, chiar și în bucate. Deși pe etichetele zacuștilor de la rafturile supermarketurilor scrie „ca la mama acasă” sau „rețetă originală”, de fapt, aceste produse sunt îmbogățite cu foarte mult zahăr, amidon și aditivi care pun sănătatea în pericol atunci când sunt consumate în mod repetat. Mai rău, cei care suferă de forme agresive de diabet pot ajunge la spital după consumul a câtorva linguri de zacuscă „tradițională”.

Zacusca, simbol drag și atât de gustos al cămărilor noastre la vremea toamnei, nu se aseamănă cu cea făcută de bunici. Acum, gustul este îmbogățit cu zahăr și alte „suplimente” nesănătoase și care pot afecta grav sănătatea copiilor și bătrânilor pe termen lung.

55 de tipuri, testate în laborator

Un studiu al Asociației Pro Consumatori, fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conţinutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, țărănească, macedoneană, clasică, cu pește, comercializate în marile structuri comerciale.

Din păcate, rezultatele găsite în mostrele trimise la laborator sunt înfiorătoare, dacă ținem cont că acest aliment este de nelipisit de pe mesele oamenilor în sezonul rece, în deosebi în perioadele de post.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu (foto). Experții APC au analizat conţinutul a 27 mărci de zacuscă de/ cu ciuperci, 14 mărci de zacuscă de/cu vinete, 5 mărci de zacuscă de/cu fasole și alte 9 mărci de zacuscă (macedoneană, bulgarească, țărănească, cu pește).

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor analizate sunt următoarele: hribi, vinete coapte, ghebe, gălbiori, bureți de fag, hribi, ciuperci pleurotus, ciuperci champignion, carne de pește separată mecanic, fasole, gogoșari copți, pastă de ardei dulce, tomate, morcovi, ceapă, ardei gras, ardei roșu, pastă de roșii, ardei capia copți și decojiți, piure de cartofi, ulei de floarea soarelui, piper, foi de dafin, usturoi, zahăr, sare, amidon din porumb și amidon de cartofi.

Exagerat de multă sare!

Produsele analizate au un conţinut ridicat de sare, care variază între 0,35 grame şi 1,4 grame/ per 100 grame de zacusca de/cu ciuperci, în timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variază între 1,07 grame și 1,5 grame. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială.

Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare (6 grame).

Etichetele au scrisul prea mic

Numeroase surse relevă un fapt mai îngrijorător: o mare parte a consumatorilor nu urmăresc etichetele, din cauza scrisului prea mic și/sau nu înțeleg informațiile notate pe etichete. „Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria conservelor trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii. Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare”, a spus prof. univ. dr. Ion Schileru (foto).

Diferența între „zacuscă cu” și „zacuscă de”

„În alegerea unei zacuște trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este același lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulți consumatori nu sunt atenți la această diferență dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporția cea mai mare, de cel puțin 40%. Din păcate, una din 10 zacuște pe bază de ciuperci are denumire înșelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuștele cu ciuperci, proporția acestei legume variază între 5% și 35%”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Rasturnare de situatie! Klaus Iohannis a facut anuntul! Ce se intampla acum

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI