Evenimentul Zilei > Economie > Alertă pentru patroni PFA-uri și liber-profesioniști! Sunt două schimbări majore la ANAF
Alertă pentru patroni PFA-uri și liber-profesioniști! Sunt două schimbări majore la ANAF

Alertă pentru patroni PFA-uri și liber-profesioniști! Sunt două schimbări majore la ANAF

În urma ședinței Executivului de joi, Guvernul a hotărât să amâne din nou termenul declarației unice.

Deși ari fi trebuit depusă până pe 25 mai, termenul a fost prelungit până la 30 iunie. Totodată, se vor oferi bonificații celor care achită dările fiscale pentru 2019 până la vară.

Românii care au obținut în 2019 venituri din activități independente, PFA, drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor), cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultură, silvicultură și piscicultură sau din alte categorii de venituri vor putea depune declarația unică, prevăzută de lege, până pe 30 iunie, potrivit ordonanței adoptate de Guvernul Orban.

De asemenea, contribuabilii vor primi bonificații de până la 10% dacă vor achita impozitele sau contribuțiile până la data de 30 iunie. Bonificația va fi aplicată pentru impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii declarației unice.

Persoanele fizice vor primi o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv.

De asemenea, va fi aplicată o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie 2020 inclusiv. Aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită condiția de acordare a bonificației pentru plata în termenul anunțat.

Acordarea bonificațiilor în anul 2020, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea acesteia în mod distinct în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, iar obligațiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Bonificațiile se acordă numai prin completarea și depunerea, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, noul termen stabilit de Guvern, a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate – formular actualizat în acord cu noile prevederi, inițială sau rectificativă, în format simplificat, după caz.

Termenul initial de depunere a fost 15 martie, dată care a fost amânată apoi până la data de 25 mai.

Contribuabilii care au depus deja declarația unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

În cazul în care plata obligațiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost efectuată până la data intrării în vigoare a ordonanței adoptate acum de Guvern, sau ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2020 inclusiv, aceasta se ia în considerare pentru acordarea bonificațiilor.

Pentru sumele achitate în plus față de obligațiile fiscale de plată aferente anului 2019, se aplică în mod corespunzător prevederile art.167 (compensarea) sau 168 (restituiri de sume), după caz, din Codul de procedură fiscală. Declarația Unică poate fi depusă online, prin serviciul Spațiul privat virtual (SPV) ori pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, precum și pe hârtie, la registratura Fiscului ori prin poștă, cu confirmare de primire.

Bonificațiile sunt de două tipuri:

– o bonificație de 5%, dacã toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
– o bonificație de 5% pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, pânã la 30 iunie 2020 inclusiv.

Însă, măsurile Guvernului privind declarația unică vor deveni aplicabile după ce actul normativ care le cuprinde va fi publicat în Monitorul Oficial.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.