Alertă pe litoral. Mii de creaturi albastre au invadat plaja. Ce spun specialiștii

Alertă pe litoral. Mii de creaturi albastre au invadat plaja. Ce spun specialiștii

Apa mării la țărm și plaja din Eforie sunt invadate de meduze uriașe, de culoare albastră, formând un covor plutitor. Mulți curioși au venit special să vadă imaginile rare de pe malul mării. Specialiștii spun că nu sunt periculoase, dar în contact cu pielea pot apărea iritații.

Temperaturile ridicate ale apei mării și curenții puternici au adus la țărm cantități impresionante de meduze  albastre. Fenomenul reaparare după exact un an, mai ales în zona golfului Belona, spun localnicii din Eforie: „Își caută adăpost. Probabil că se va agita marea în curând și ele, fiind mari, și dacă nu au adâncime, riscă să fie rupte de valuri și atunci caută adăpost și se bagă în golfurile unde-i apă liniștită”. Biologii spun că este un fenomen natural firesc, apărând de obicei la sfârșitul verii și se intensifica toamna, atunci când temperaturile scad, iar vântul începe să sufle mai tare.

În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar trei. Aurelia aurita este specia comună de meduză întâlnită în Marea Neagră și are un diametru de aproximativ 25 de centimetri. Meduzele care au invadat plaja din Eforie sunt din specia Rhizostoma pulmo și pot ajunge la 80 centimetri lungime. La atingere, tentaculele lor produc iritații, fiind denumite  de aceea „urzici de mare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se aglomerează in căutare de hrană în zonele de mică adâncime, acum pe ultima sută de metri. Se reproduc și mor. În general, se apropie de mal unde hrana e mai abundentă, în zona de mică adâncime. Au un sistem de hrănire activ. Pe vremea asta, la adâncimi de 1 metri- 1,5 metri, dacă sunt valuri, apa este agitată și ele se mai fragmentează. Se rup și multe din ele mor. Dispar luate de valuri în larg și, având în vedere că 90% din  corp e apă, ele intră imediat în procesul de transformare”, a explicat, pentru EVZ, directorul Institutului de Cercetări Marine, "Grigore Antipa", Constanta, dr Simion Nicolaev.