Evenimentul Zilei > Social > Alertă. Pastilele ”minune” pentru slăbit, vândute și în România, declanșează cancerul
Alertă. Pastilele ”minune” pentru slăbit, vândute și în România, declanșează cancerul

Alertă. Pastilele ”minune” pentru slăbit, vândute și în România, declanșează cancerul

Pastile pentru slăbit promovate intens și în România, au fost retrase de pe piață, după ce s-a stabilit că declanșează cancerul.

Pastilele pentru slăbit Belviq ar crește semnificativ riscul de cancer, arată testele făcute de Agenția Americană a Medicamentelor (FDA). Aceeași instituție a validat medicamentele în 2012, însă, teste de impact îndelungat au demonstrat cât de periculoase sunt. Amintim că Belviq și substanța activă conținută, lorcaserina, erau promovate în anii trecuți și în România, ca fiind deosebit de eficiente în procesul de slăbire și lipsite de efecte secundare.

Noi teste clinice au scos la iveală un număr ridicat de cancere pancreatice, colorectale și pulmonare în rândul persoanelor care iau aceste pastile de slăbit. Astfel, FDA, a recomandat populației să nu mai ia Belviq și Belviq XR, iar producătorului acestor pastile, Eisai Co., i-a fost pus în vedere să le retragă urgent de pe piață. ”Sfătuiesc toți pacienții supraponderali care iau lorcaserină (denumirea după care mai sunt cunoscute aceste pastile) să întrerupă tratamentul. Riscurile depășesc beneficiile. Potențialul cancerigen este ridicat”, a spus Janet Woodcock, director de cercetare și evaluare a medicamentelor din cadrul FDA.

Compania producătoare a anunțat că va retrage produsul de pe piață, deși conform propriilor studii, pastilele nu ar fi cancerigene.

Sursa: Libertatea