Alertă. Lumea trebuie să se pregătească pentru pandemia de gripă. „Trebuie să fim vigilenți și pregătiți”

Alertă. Lumea trebuie să se pregătească pentru pandemia de gripă. „Trebuie să fim vigilenți și pregătiți”

Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă și trebuie să se pregătească pentru tot ce este mai rău. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă şi afirmă să nu se subestimeze riscurile.

"Ameninţarea gripei pandemice este mereu prezentă. Trebuie să fim vigilenți și pregătiți - costul unei epidemii de gripă majoră va depăși cu mult prețul prevenirii ", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit reuters.com 

Ultima pandemie de gripă din lume a fost cauzată de virusul H1N1, care sa răspândit în întreaga lume în 2009 și 2010. Studiile privind această pandemie au arătat că cel puțin unul din cinci persoane din întreaga lume a fost infectat în primul an, iar mortalitatea a fost de 0,02%.

Experții în domeniul sănătății globale și OMS avertizează că există riscul ca un virus mai sănătos de gripă să sară într-o zi de la animale la oameni, să infecteze multe sute de mii de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Virusurile gripale sunt multiple și mereu în schimbare și infectează aproximativ un miliard de oameni în fiecare an în întreaga lume în focare sezoniere. Dintre aceste infecții, aproximativ 3 până la 5 milioane de cazuri sunt grave, ceea ce duce la între 290 000 și 650 000 de decese respiratorii legate de gripa sezonieră.

Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unor cazuri, iar OMS recomandă vaccinarea anuală - în special pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății și pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele foarte tinere și bolnavii care suferă de boli.

Obiectivele principale ale sale, a declarat OMS, sunt imbunatatirea capacitatilor globale de supraveghere si răspuns - incurajand toate guvernele sa dezvolte un plan national de gripa si sa dezvolte instrumente mai bune pentru prevenirea, detectarea, controlul si tratarea gripei, cum ar fi vaccinurile mai eficiente și medicamente antivirale.