Alertă OMS. Ne așteaptă o iarnă grea. Europa a devenit epicentrul pandemiei

Alertă OMS. Ne așteaptă o iarnă grea. Europa a devenit epicentrul pandemiei OMS / Sursa: Arhiva EVZ

Hans Kluge directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a avertizat marţi că Europa se va confrunta cu „o iarnă grea" în urma creșterii alarmante a  numărului de cazuri de COVID-19. El a reiterat că această regiune a devenit „epicentrul" pandemiei de coronavirus.

Declarațiile făcute de Hans Kluge a au avut loc la deschiderea celui de-al 44-lea Congres Mondial al Spitalelor, care se desfăşoară în oraşul spaniol Barcelona.

Europa a devenit epicentrul pandemiei

În intervenţia sa, Hans Kluge a subliniat că regiunea europeană a OMS - care include 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia şi mai multe foste republici sovietice - a înregistrat săptămâna trecută aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi că numărul total al deceselor a ajuns la aproape 1,5 milioane.

„Regiunea noastră este epicentrul pandemiei, înregistrând o creştere a transmiterii, a spitalizărilor şi a deceselor", a adăugat directorul OMS Europa, avertizând cu privire la o "iarnă grea" pe acest continent.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, Hans Kluge a făcut apel la intensificarea vaccinării populaţiei în general, dar mai ales a personalului sanitar, pentru "a menţine virusul la distanţă", şi a precizat că în şapte ţări din regiune mai puţin de 20% dintre angajaţii din sectorul medical sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

Directorul OMS recomandă vaccinare extinsă și măsuri de prevenție

„Vaccinarea extinsă şi măsurile de prevenţie sunt singura cale pentru a uşura creşterea presiunii asupra spitalelor şi a sistemelor sanitare", a avertizat el.

Directorul OMS Europa a citat câteva „lecţii" învăţate în timpul pandemiei, precum coordonarea între protagoniştii sanitari şi cei instituţionali, modernizarea instalaţiilor, îngrijirea sănătăţii angajaţilor din sectorul medical, creşterea efectivelor medicale şi a digitalizării, printre altele.

Ţările de pe continentul european sunt deosebit de afectate de COVID-19, cu o incidenţă a cazurilor în Germania la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei şi un record de decese în Rusia, unde au fost raportate peste 1.200 de morţi în ultimele 24 de ore, scrie Agerpres.

Restricții și lockdown, cazuri pe bandă rulantă și o diferență considerabilă între țări în ceea ce privește rata de vaccinare a populației - asta  caracterizează începutul celei de-a doua ierni pe care Europa o prinde în pandemie.