Alertă în România. Fenomene meteo violente în următoarele două săptămâni

Alertă în România. Fenomene meteo violente în următoarele două săptămâni ANM a emis prognoza pentru 31 iulie. Sursă: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com

Alternanțele între fenomene meteo extreme în timpul verii a devenit o obișnuință. În următoarele două săptămâni, România va fi împărțită între un val de căldură extremă și riscul vijeliilor, avertizează un director în cadrul ANM.

Meteorologul Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a avertizat că este în plină evoluție un „blocaj atmosferic” deasupra sudului Europei, caracterizat prin faptul că o masa de aer fierbinte stă pe loc.

Ploile abundente și furtunile domină sudul Europei

Valul de căldură ar putea avansa dinspre Peninsula Balcanică, inclusiv în România. De asemenea, se poate retrage, ducând în următoarele două săptămâni la fluctuații de temperature. Astfel se pot crea fenomene meteo violente.

„Este o situație de blocaj. Aceste situații de blocaj pot duce fie la valuri de căldură, fie la valuri de frig, fie la inundații în urma unor ploi persistente și abundente. Acest blocaj atmosferic, această circulație de blocaj, adică un câmp de presiune ridicată care acumulează, deci o masă de aer care stă în loc. Masa de aer staționează și se încălzește, se supraîncălzește. Vedeți în imagini acele nuanțe de roșu închis care merg până spre maro, ceea ce indică o intensitate foarte mare. Ar fi de remarcat la aceste imagini că persistă această masă de aer cald peste toată partea de sud a Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Existând această comasare de aer foarte cald în vecinătatea țării noastre, ne putem aștepta oricând ca aceasta să influențeze, mai mult sau mai puțin, și spațiul geografic al României", a subliniat Gabriela Băncilă, meteorolog previzionist la ANM.

Sudul țării, cotropit de căldură

Potrivit specialistului, estimările meteorologice în funcție de prognozele internaționale pentru următoarele două săptămâni indică că, cu o probabilitate de 90%, valul de căldură va persista până în 25 iulie pentru partea de sud a Europei.

ANM, noi alerte pentru 11 august: Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat. Zonele cuprinse de arșiță

Meteorogolul ANM a invocat crearea acelui efect de ’insulă de căldură’ al orașelor cauzat de lipsa de umiditate pe fondul temperaturilor caniculare. Gabriela Băncilă a precizat că și în luna august ne putem aștepta la o prelungire a caniculei în toată Europa.

„Suntem departe de a termina cu vara. Este cel mai semnificativ val de căldură în această vară, în acest an, dar asta nu exclude deloc probabilitatea ca acest lucru să se mai întâmple și după aceste săptămâni.

Luna iulie este cea mai caldă din țara noastră. Sunt înregistrate și doborâte recordurile de temperatură, dar recordul absolut este de la începutul lunii august. Este de urmărit, mai ales că venim după vara trecută, care a fost extrem de caldă în Europa. Multe țări din Europa se află de abia la începutul sezonului în care se declanșează incendiile de vegetație, ca urmare a uscăciunii persistente care se va produce”, a mai punctat specialistul, citat de stiripesurse.