Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă maximă. Cea mai rapidă variantă de până acum a ajuns în Europa. Vaccinul nu va putea neutraliza mutația C.1.2 
Alertă maximă. Cea mai rapidă variantă de până acum a ajuns în Europa. Vaccinul nu va putea neutraliza mutația C.1.2 

Alertă maximă. Cea mai rapidă variantă de până acum a ajuns în Europa. Vaccinul nu va putea neutraliza mutația C.1.2 

Oamenii de știință din Africa de Sud au sunat primii alarma asupra „celei mai mutante variante” a coronavirusului care se răspândește dincolo de granițele țării. 

Varianta nou identificată a virusului SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată în Africa de Sud în mai anul trecut ca o variantă potențială de interes.  C.1.2 a fost descris ca fiind cel mai rapid de până acum, cu modificări ale codului genetic care l-ar putea face mai transmisibil și potențial mai periculos.

Și mai îngrijorător, varianta a fost deja identificată în Marea Britanie

Potrivit unui raport publicat pe serverul medRxiv, C.1.2 se mândrește cu o rată de aproximativ 41,8 mutații pe an – aproape de două ori rata oricărei alte variante de îngrijorare. C.1.2 s-a răspândit de atunci în mai multe provincii și a înregistrat o serie de mutații îngrijorătoare pe parcurs.

Când coronavirusul se reproduce în corpul unei gazde, există o mică șansă să apară modificări genetice în codul virusului. Modificările ar putea face virusul mai docil sau mai transmisibil, așa cum a fost cazul variantei Delta identificată pentru prima dată în India.

Potrivit lui Ian M. Mackay, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Queensland, C.1.2 descrie un grup de viruși cu o structură genetică similară, mai degrabă decât o singură tulpină mutantă a SARS-CoV-2.

El a explicat: „Virușii evoluează și mută continuu din cauza presiunilor selective. C.1.2 are câteva mutații individuale. Dar nu știm cu adevărat cum vor funcționa împreună ca pachet. Și este prea devreme pentru a spune cum aceste variante vor afecta oamenii în comparație cu alte variante”.

Expertul a adăugat că nu este nevoie să intrăm în panică, deoarece nu s-a răspândit încă pe scară largă. Până în prezent, varianta a fost identificată în opt țări din afara Africii de Sud.

Autorii lucrării au scris: „Linia C.1.2 a fost detectată pentru prima dată în provinciile Mpumalanga și Gauteng din Africa de Sud, în mai 2021. În iunie 2021, a fost detectat și în provinciile KwaZulu-Natal și Limpopo din Africa de Sud, precum și în Anglia și China”.

Începând cu 13 august a fost detectat în șase din nouă provincii din Africa de Sud

În afara Africii de Sud, varianta a fost găsită în Anglia, Elveția, Portugalia, China, Botswana, Noua Zeelandă, Mauritius și Republica Populară Democrată Congo.

Potrivit profesorului Mackay, care a discutat despre varianta C.1.2 într-un articol a scris că noua variantă are o serie de „ mutații individuale”. Dar încă nu este clar cum se vor comporta mutațiile și ce fel de impact – dacă există – vor avea asupra pandemiei.

Profesorul Mackay a spus: „În acest stadiu nu știm suficient despre cum se comportă C.1.2 la oameni, deoarece nu s-a răspândit încă suficient. „Reprezintă mai puțin de cinci la sută din cazurile noi din Africa de Sud și a fost găsit doar în aproximativ 100 de cazuri Covid din întreaga lume din luna mai”.

El a adăugat: „Sunt primele zile, deci este imposibil să se prevadă ce se va întâmpla cu C.1.2. S-ar putea extinde și depăși alte variante sau ar putea să scape și să dispară”.

Varianta nu a fost încă listată de Organizația Mondială a Sănătății ca VOC. Iar purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat ieri într-un briefing al ONU că „nu pare să crească”.

Deocamdată, varianta Delta rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității mondiale. Maria Van Kerkhove, epidemiolog, în cadrul OMS, a confirmat până acum aproximativ 100 de infecții cu C.1.2 la nivel mondial.

Ea a scris pe Twitter pe 30 august: „În acest moment, C.1.2 nu pare să fie în în creștere, dar avem nevoie de mai multe secvențieri pentru a fi efectuate și partajate la nivel global”.

Dar C.1.2 este monitorizat îndeaproape pentru semne de avertizare, în cazul în care începe să se răspândească mai mult, scrie Express.