Alertă în UE: O țară își închide complet granițele cu Uniunea Europeană! Tensiunile sunt la cote maxime

Alertă în UE: O țară își închide complet granițele cu Uniunea Europeană! Tensiunile sunt la cote maxime

Decizie importantă a președintelui din Belarus, care a anunțat că țara sa își va închide practic granițele cu Uniunea Europeană, după ce va bloca frontierele cu Polonia şi Lituania.

Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care a anunţat de asemenea o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina, relatează Reuters şi DPA.

Anunţând închiderea frontierei vestice a Belarus cu cele două ţări membre ale UE, Lukaşenko, 66 de ani, a spus:"Suntem forţaţi să retragem trupele de pe străzi". La un forum al femeilor desfăşurat joi la Minsk, preşedintele belarus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine menţionate: "Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!"

Această declaraţie intervine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Respins de opoziţie care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994. Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.

Avertismentul UE

UE a anunțat marţi, prin şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse, că nu îl recunoaște pe Lukașenko ca președinte al Belarusului. „Considerăm că alegerile din 9 august sunt frauduloase şi nu-l recunoaştem pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului”, a declarat spaniolul Josep Borrell în timpul unei dezbateri în Parlamentul European în sesiune plenară la Bruxelles.

„Suntem în curs de adoptare a sancţiunilor vizând un număr semnificativ de responsabili pentru violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor”, a adăugat oficialul.

„Aceste sancţiuni ar trebui adoptate înaintea Consiliului European organizat pe 24 şi 25 septembrie la Bruxelles dacă vrem să menţinem credibilitatea europeană”, a precizat el. Decizia ar trebui luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE lunea viitoare la Bruxelles, menţionează AFP. „Vrem o soluţie care să permită sancţiuni împotriva Turciei şi Belarusului în acelaşi ritm”, a subliniat el.