Evenimentul Zilei > Social > Alertă în SUA! Pfizer şi Moderna au legătură cu inflamaţiile cardiace
Alertă în SUA! Pfizer şi Moderna au legătură cu inflamaţiile cardiace

Alertă în SUA! Pfizer şi Moderna au legătură cu inflamaţiile cardiace

O comisie de medici care acordă consultanţă Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a dezvăluit într-o prezentare publicată miercuri că există o legătură între cazurile rare de inflamaţii cardiace la adolescenţi şi vaccinurile împotriva Covid-19 de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Alertă în SUA! Pfizer şi Moderna au legătură cu inflamaţiile cardiace. Grupul tehnic de lucru pentru siguranţa vaccinurilor (VaST) a prezentat concluziile fără a lăsa loc interpretărilor. Sursa citată a susţinut că riscul de miocardită sau pericardită în urma vaccinării împotriva Covid-19 cu serurile bazate pe ARNm la adolescenţi şi adulţi tineri este notabil mai ridicat după a doua doză şi la bărbaţi.

Ce informaţii există despre recuperare

La rândul lor, reprezentanţii CDC au afirmat într-un alt raport că de obicei, pacienţii cu inflamaţie cardiacă după vaccinare se recuperează după simptome şi se descurcă bine mai departe. La aceste concluzii s-a ajuns după ce Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) s-a reunit miercuri pentru a evalua posibilitatea unei legături între afecţiunile cardiace şi vaccinurile ARNm. Amintim că VaST este un subgrup al ACIP.

Aşa cum a relatat presa americană, CDC investighează de câteva luni cazurile de inflamaţie cardiacă, semnalate mai ales la bărbaţii tineri. În acelaşi context, trebuie amintit şi reacţia Ministerului Sănătăţii din Israel, ai cărui oficiali au declarat la începutul lunii că au depistat o posibilă legătură între astfel de cazuri şi vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru Covid-19.

În iunie, CDC a anunţat că evaluează în continuare riscul asociat cu această afecţiune. Totodată, acest for nu confirmă o relaţie de cauzalitate între vaccinuri şi problema cardiacă. Chiar şi aşa, agenţia citată a declarat că un număr de tineri mai mare decât era de aşteptat au suferit inflamaţii cardiace după cea de-a doua doză cu vaccinuri ARNm pentru Covid-19. Asta înseamnă mai mult de jumătate dintre cazurile raportate la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani.

Datele de la Vaccine Safety Datalink

Directorul adjunct al Biroului de siguranţă pentru imunizare al CDC, Dr. Tom Shimabukuro, s-a referit la datele de la Vaccine Safety Datalink (VSD). Astfel, unul dintre sistemele de monitorizare a siguranţei agenţiei sugerează o rată de 12,6 cazuri/1.000.000 în cele trei săptămâni după a doua doză de vaccin, la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 39 de ani.

Mai departe s-a stabilit că ACIP va discuta despre beneficiile vaccinurilor ARNm faţă de riscul dezvoltării afecţiunilor cardiace în rândul adolescenţilor şi al adulţilor tineri. Revenind la autorităţile din Israel, care au stabilit că există probabil o legătură între vaccinare şi inflamaţia inimii, subliniem că în această ţară, îngrijorările cu privire la varianta mai infecţioasă a coronavirusului Delta au determinat autorităţile să recomande vaccinarea copiilor care au între 12 şi 15 ani.

Reprezentanţii companiei Pfizer – al cărei vaccin a fost autorizat pentru utilizare la americanii de până la 12 ani – au precizat anterior că nu au observat o rată mai mare de inflamaţie a inimii decât s-ar fi aşteptat în mod normal să observe la populaţia generală. La rândul lor, ofcialii Moderna au punctat că nu pot identifica o asociere cauzală între cazurile de inflamaţie cardiacă şi vaccinul său. În SUA au fost complet vaccinaţi cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm peste 138 de milioane de americani, conform reuters.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: