Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în România! Va fi pericol în mai multe zone ale țării. Specialiștii sunt în gardă
Alertă în România! Va fi pericol în mai multe zone ale țării. Specialiștii sunt în gardă

Alertă în România! Va fi pericol în mai multe zone ale țării. Specialiștii sunt în gardă

Sfârșitul săptămânii nu vine cu vești bune pentru români. În ultima perioadă au fost înregistrate mai multe precipitații, iar vineri meteorologii anunță condiții meteo nefavorabile în unele regiuni ale țării. Din cauza acumulărilor de apă, hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații pentru județele Cluj și Bihor.

Nord-vestul României este în pericol de inundații, iar meteorologii și hidrologii avertizează populația. Din cauza precipitațiilor înregistrate zilele acestea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, pârâie sau râuri. Specialiștii au emis un cod portocaliu de inundații valabil pentru bazinele hidrografice Crișul Negru, Drăgan și Iad.

Conform avertizărilor emise de hidrologi, codul portocaliu de inundații este valabil pentru județele Cluj și Bihor. Avertizarea este pentru vineri, 5 noiembrie, până la ora 14.00, informează Mediafax.

Scurgeri importante se pot produce pe versanții, râurile, pârâiele sau torenții din bazinele hidrografice Crișul Negru, Drăgan și Iad. Aceste fenomene pot înregistra efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte confluență cu râul Valea Roșie, Drăgan – bazin amonte S.H. Valea Drăganului, Iad – bazin amonte S.H. Leșu, județele Cluj și Bihor.

Hidrologii avertizează că fenomenele de inundații se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în unele râuri din bazinele hidrografice. Cele vizate de specialiști sunt Crișul Negru – afluenții de dreapta aval S.H. Poiana – amonte S.H. Beiuș.

Cum va fi vremea vineri, 5 noiembrie, în România

În timp ce specialiștii emit avertizări cu privire la posibile inundații pentru zona de nord-vest a țării, temperaturile din cealaltă parte, sud-est, se mențin neobișnuit de calde.

Sfârșitul săptămânii vine cu cer mai mult înnorat în partea de vest, nord, dar și în centrul țării. Precipitațiile vor fi și ele prezente, iar cantitățile de apă vor depăși local 10 – 15 litri pe metru pătrat, iar pe suprafețe mici, 20 litri pe metru pătrat.

În restul teritoriului, câțiva nori își vor face simțită prezența în cea de-a doua parte a zilei. Spre seară, există posibilitatea apariției fenomenului de ceață, iar vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări în zonele montane.

Temperaturile preconizate de meteorologi pentru ziua de vineri, 5 noiembrie, sunt cuprinse între 14 și 25 de grade Celsius. Cele mai mari valori termice se vor înregistra în zona subcarpatică a Munteniei și Olteniei. Temperaturile minime înregistrate la sfârșit de săptămână se situează între 4 și 12 grade Celsius.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: