Alertă în judeţul Constanţa ameninţat de viitura pe Dunăre

Alertă în judeţul Constanţa ameninţat de viitura pe Dunăre

Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa se activează mâine dimineaţă la ora 6,00 când intră în vigoare codul portocaliu de inundaţii în zonele limitrofe Dunării din judeţ. Peste 100 hectare de teren agricol şi păşuni sunt deja acoperite de apele fluviului.

Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, care împreună cu reprezentanţi ai ISU Dobrogea şi Administraţiei Bazinale de Apă  Dobrogea Litoral (ABADL), a verificat localităţile riverane fluviului, inspectând întreaga lungime de 57 de kilometri a digurilor de apărare de la Dunăre. În privinţa digurilor de apărare, cele mai sensibile zone sunt cele care la inundaţiile din 2006 şi 2010 s-au spart sau au suferit fisuri, acum fiind monitorizate în permanenţă. În zona Ciobanu-Gârliciu, acolo unde digul de apărare a cedat în anul 2010, inundând 200 hecatre de teren agricol, breşa a fost remediată. În zona Hârşova-Vadu Oii, digul este monitorizat de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.Mâine dimineaţă,reprezentanţii ANIF vor porni cele două staţii de pompare-repompare-evacuare apă de la Vadu Oii, pentru a împiedica inundarea caselor de lângă digul de apărare de la Dunăre.

 În atenţia autorităţilor este şi comuna Topalu unde de fiecare dată când Dunărea se „umflă”, toate casele din zona  de un kilometru, neîndiguită, sunt inundate La un debit al Dunării de peste 14.000 de metri cubi/secundă, aproape 20 de locuinţe ar putea fi acoperite de apele fluviului. Primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, spune că deşi de fiecare dată, locuitorii au fost avertizaţi de pericol, aceştia au refuzat să se mute. În cazul în care va exista un pericol iminent, primarul prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, va lua măsura evacuării familiilor din zona inundabilă.

O altă zonă cu probleme este Oltina, unde în 2006, zeci de locuinţe au fost înghiţite de puhoaiele Dunării după ce digul de apărare s-a rupt, breşa fiind ulterior remediată de Apele Române. Comuna Ostrov de pe malul Dunării are o porţiune de 2,5 kilometri, neîndiguită. La un debit de peste 13.500 de metri cubi/secundă, există riscul inundării a 20 de locuinţe, anexe gospodăreşti şi terenuri agricole iar animalele lăsate în baltă la păscut ar putea fi luate de şuvoaie. Primarul comunei Ostrov, Nicolae Dragomir, le-a adus deja la cunoştinţă locuitorilor asupra problemelor care ar putea apărea, însă aceştia, pe propria semnătură, refuză să se mute deşi li se pun la dispoziţie alte terenuri. Şi aici, în cazul în care situaţia se agravează va fi instituită măsura evacuării celor 50 de locuitori din zonă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Administraţia Canalelor Navigabile deschide mâine dimineaţă stavilele de la ecluza Agigea pentru preluarea apei Dunării din zona Cernavodă. „La diferenţa de nivel care există între Canal şi Dunăre am putea să evacuăm cu 176,9 mc/s. Indiferent de debitul pe care îl deversăm, dacă deschidem stavilele claptă, apa va curge gravitaţional” a explicat directorul executiv al Administraţiei canalelor Navigabile, Anastasie Severin.La această oră, în judeţul Constanţa, pe cursul Dunării, apele fluviului au inundat deja  peste 100 hectare de teren agricol şi păşuni dar nu au ajuns la case. Unda de viitură va rămâne în judeţul Constanţa cel puţin trei săptămâni. „Nu e momentul nici să ne speriem dar nici să stăm cu mâinile în sân, situaţia nu e aşa de gravă pentru că s-au luat măsuri” spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Dragomir, care recomandă populaţiei „să nu intre în panică”.