Alertă! Războiul e iminent în Ucraina. Patru puteri militare se aliază împotriva Rusiei

Alertă! Războiul e iminent în Ucraina. Patru puteri militare se aliază împotriva Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit asigurări din partea premierului britanic Boris Johnson cu privire la susținerea în conflictul cu Rusia.

Mișcările de trupe ale Rusiei de la granița cu Ucraina nu au rămas fără urmări. După ce SUA au oferit un răspuns dur, a venit și rândul unei alte puteri militare să se alăture Ucrainei. Iar războiul pare iminent, după ce, alături de SUA și Marea Britanie, și Germania, dar și Franța și-au arătat deschiderea pentru mobilizarea trupelor militare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina se simte susţinută de Marea Britanie şi alte ţări din G7 în confruntarea cu Rusia, după o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.

„Acţiunile recente ale Rusiei reprezintă o provocare serioasă pentru securitatea Ucrainei, a membrilor @NATO şi a întregii Europe”, a scris preşedintele Zelenski, într-o postare pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Simţim că Ucraina nu este singură”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski a mai scris că un plan de acţiune pentru aderarea la NATO reprezintă o prioritate maximă pentru Kiev.

Berlinul şi Parisul îndeamnă ”la reţinere”

Zilele trecute, Germania şi Franţa, care au un rol de mediator în tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, au lansat un apel la ”reţinere” şi ”dezescaladare imediată” între cele două ţări, declarându-se ”preocupate de numărul tot mai mare de încălcări ale încetării focului”, notează AFP.

Reafirmându-şi ”sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", diplomaţiile celor două ţări s-au arătat ”preocupate de numărul tot mai mare de încălcări ale încetării focului, în contextul în care situaţia din estul Ucrainei s-a stabilizat din iulie 2020”, potrivit unui comunicat comun. Berlinul şi Parisul solicită ”părţilor să dea dovadă de reţinere şi să procedeze la o dezescaladare imediată”, subliniind că în acelaşi timp urmăresc ”cu mare vigilenţă situaţia, în special mişcările forţelor ruse”.

În ultimele zile, responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sosirea a mii de soldaţi şi echipamente ruseşti la frontiera ruso-ucraineană.

Preşedintele american, Joe Biden, a promis Kievului un sprijin ”neclintit” în faţa ”agresiunii Rusiei”, văzută ca sprijin militar al separatiştilor, în pofida dezminţirilor Moscovei.

Armata rusă a anunţat, de asemenea, vineri, manevre militare destinate să simuleze apărarea împotriva unui atac cu drone într-o regiune din apropierea Ucrainei.

După un armistiţiu cu o durată record în a doua jumătate a anului 2020 în estul Ucrainei, ciocnirile s-au înmulţit din ianuarie între separatişti şi forţele ucrainene, fiecare parte respingând responsabilitatea pentru acestea. În trei luni, 20 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, faţă de 50 de anul trecut.

Războiul din estul Ucrainei, care a luat făcut peste 13.000 de morţi, a început în 2014 după o revoluţie pro-occidentală la Kiev care a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia.

Franţa şi Germania sunt părţi la aşa-numitele discuţii ”Normandia” cu Rusia şi Ucraina şi au participat la negocierea acordurilor de pace de la Minsk încheiate în februarie 2015.