Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în China. Sunt cele mai severe ploi din istoria ultimilor 1.000 de ani. Cetățenii sunt îngroziți. FOTO
Alertă în China. Sunt cele mai severe ploi din istoria ultimilor 1.000 de ani. Cetățenii sunt îngroziți. FOTO

Alertă în China. Sunt cele mai severe ploi din istoria ultimilor 1.000 de ani. Cetățenii sunt îngroziți. FOTO

Efecte devastatoare ale fenomenelor meteo extreme, în China, unde s-au raportat, în prezent, cele mai agresive ploi din ultimii 1.000 de ani. Mai multe persoane au murit și altele au fost date dispărute.

Scene de groază în China. Mai multe persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor provocate de fenomenele meteo extreme. Alți oameni au fost dați dispăruți și nu au fost încă găsiți de autorități. Numeroase servicii feroviare au fost suspendate, în timp ce autostrăzile au fost închise, iar cursele aeriene au suferit întârzieri sau chiar anulări.

25 de persoane dispărute în Henan. Ploile continuă

Potrivit ultimelor informații, cel puțin 25 de persoane au murit în urma inundațiilor raportate în provincia Henan, care prezintă o populație de aproximativ 100 de milioane de oameni. Dintre acestea, 12 au fost surprinse de valurile agresive de apă la metroul din capitală.

Mai multe servicii feroviare au fost suspendate din cauza ploilor, în timp ce zeci de căi rutiere au fost inundate. Zborurile au suferit întârzieri sau au fost, în unele cazuri, anulate.

Potrivit prognozelor meteo, în Henan ploile  vor mai continua pe parcursul următoarelor trei zile, motiv pentru care forțele armate au trimis în zonă peste 5.700 de soldați care să sprijine operațiunile de salvare a cetățenilor.

Mai multe companii chineze s-au mobilizat, alături de asiguratori și o bancă, și au oferit donații și ajutoare guvernelor locale din Henan, în valoare de 299 de milioane de dolari.

100.000 de persoane evacuate în Zhengzhou. Șapte oameni au fost dați dispăruți

Aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate în Zhengzhou. Mii de soldați demarează acțiuni de salvare a persoanelor aflate în pericol din cauza agresivității ploilor. Aici, apa a ajuns până la piept.

Stația de metrou a fost inundată în întregime. Peste 500 de persoane au fost salvate din această zonă, printre care și 150 de copii și mai mulți învățători din cadrul unei grădinițe.

„Apa mi-a ajuns până la piept”, a scris un supravieţuitor pe pagina sa pe o rețea de socializare. „M-am speriat foarte tare, dar cel mai înfricoşător lucru nu a fost apa, ci scăderea nivelului de aer din vagon”, a mai spus el.

Liniile de autobuz au fost întrerupte; transportul feroviar, de asemenea. Șapte persoane au fost date dispărute în provinciile afectate de ploi, potrivit informațiilor transmise de către autorități.

China nu scapă de ploi. Schimbările climatice fac ravagii

Oamenii de știință spun că inundațiile sunt provocate pe fondul schimbărilor climatice, iar profesorul Johnny Chan de la Universitatea din Hong Kong susține aceeași idee.

„Astfel de evenimente meteorologice extreme vor deveni probabil mai frecvent în viitor”, a declarat Johnny Chan, profesor de Științe atmosferice.

„Este necesar ca guvernele să dezvolte strategii pentru adaptarea la astfel de schimbări”, a mai spus el.

Eforturile de prevenire a inundațiilor sunt foarte dificile, potrivit președintelui Xi Jinping. Mai multe lacuri de acumulare și baraje din China au atins niveluri periculoase, iar autoritățile se așteaptă ca barajul Yihetan din orașul Luoyang să se prăbușească în orice clipă. Acesta a suferit o fisură de 20 de metri din cauza precipitațiilor abundente.

Școli și spitale, biblioteci, muzee și săli de cinematograf au fost inundate de valurile agresive de apă. Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău, mai ales din cauza anunțurilor meteorologilor, conform cărora ploile continuă. Provincia Heibei este și ea vizată de fenomene extreme, pentru această zonă fiind emisă o atenționare de ploi și furtuni, începând de miercuri, 21 iulie, potrivit Reuters.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: