Alertă economică: Vei lua degeaba salariul! Apocalipsa din toate buzunarele

Alertă economică: Vei lua degeaba salariul! Apocalipsa din toate buzunarele

Un fost oficial BNR anunţă apocalipsa preţurilor. Scumpirile vor afecta foarte grav economiile românilor.

Adrian Vasilescu, cel care l-a consiliat ani de zile pe Mugur Isărescu, avertizează că urmează un val de scumpiri care dă peste cap economiile românilor.

A început deja cu preţurile carburanţilor şi va continua cu electricitatea şi gazele.

Țara noastră se confruntă cu o inflaţie de două ori mai mare decât nivelul considerat optim pentru acest indicator, iar acest lucru nu depinde de declaraţiile autorităţilor”, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, la o conferinţă de profil, conform bursa.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasilescu a mai arătat că, din 2017, ţara se confruntă cu o inflaţie de 4% - 5% în condiţiile în care inflaţia ideală este 2%.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă, şi de 1,4% în Uniunea Europeană, de asemenea stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce România şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate în septembrie de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În august 2018, rata inflaţiei în zona euro era de 2,1% iar în UE de 2,2%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate în august în România (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda şi Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scăzute în Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) şi Spania (0,4%).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut tarifele la servicii (0,60 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,40 puncte procentuale) şi preţurile la energie (minus 0,06 puncte procentuale).

De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 1,1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.