Alertă de radiații la un mare spital. Doi ani s-a folosit un tomograf periculos

Alertă de radiații la un mare spital. Doi ani s-a folosit un tomograf periculos

Alertă de radiații la Timișoara. Și nu oriunde, ci în cel m ai mare spital din regiunea de vest a țării. Practic s-a dovedit că, timp de aproape doi ani, pacienți și medici au fost radiați cu bună știință. Totul a ieșit la iveală abia acum.

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Raul Pătraşcu, a decis oprirea funcţionării principalului computer tomograf al unităţii după ce a aflat că acesta, din 2018, de la instalare, nu avea avizul CNCAN şi nici aviz de funcţionare, sesizând totodată Corpul de control al Ministerului Sănătăţii cu privire la acest aspect. Pătrașcu a spus că, până la soluționarea problemei, pacienții care au nevoie de investigați cu computerul tomograf sunt trimiși la un alt aparat de acest fel din spital.

Un al treilea computer tomograf, mai susține Raul Pătrașcu, este nefuncţional, spitalul încheind, în trecut, un contract cu o firmă de service care neacreditată pentru astfel de servicii. ”Este o situaţie fără precedent pe care am descoperit-o în urmă cu câteva zile, odată cu schimbarea şefului de secţie a Clinicii de radiologie. Am cerut noului şef de secţie interimar un raport complet al aparaturii, al instalaţiilor şi al autorizaţiilor secţiei, să vedem unde mai putem face îmbunătăţiri.

Acesta mi-a raportat şocat că acest aparat primit de la Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui proiect prin Banca Mondială, în anul 2018, nu a avut niciodată autorizaţie CNCAN de funcţionare. (...) Acest aparat nu ar fi trebuit să fie dat în funcţiune din moment ce nu a avut aceste autorizaţii. (...) Puteau fi expuşi la pericole nu doar pacienţii, ci şi medicii; din fericire nu a existat niciun incident, aparatul fiind nou, dar nu ne putem asuma răspunderea. Pacienţii sunt expuşi acestor radiaţii o singură dată, dar medicii lucrează permanent în acel mediu”, a declarat dr. Raul Pătraşcu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalul Județean a încheiat protocoale cu alte trei spitale din Timişoara, pentru a avea o rezervă în cazuri neprevăzute.