Alertă de execuţii publice. Kim Jong Un e furios pentru eşecul în lupta cu Sars-Cov-2

Alertă de execuţii publice. Kim Jong Un e furios pentru eşecul în lupta cu Sars-Cov-2 Sursă: Arhivă EVZ

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-a certat oficialii de rang înalt pentru că au eşuat în misiunea de a preveni răspândirea noului coronavirus chinezesc, astfel că există riscul unor noi execuţii publice ordonate de liderul la Phenian, care în trecut a aprobat unele dintre cele mai crude lichidări chiar şi în cazul rudelor.

Alertă de execuţii publice. Kim Jong Un e furios pentru eşecul în lupta cu Sars-Cov-2. În acest context, amintim că în 2016 doi oficiali au fost executaţi cu un tun antiaerian din cauza unei gafe apărute la o şedinţă condusă de Kim Jong un.

De asemenea, evz.ro relata în 2019 că au revenit vremurile Evului Mediu în Coreea de Nord, în prim-plan fiind o altă execuţie publică dublă, care a făcut ocolul lumii la acea vreme. Revenind la nemulţumirile dictatorului de la Phenian, acesta a folosit un limbaj puternic pentru a reliefa „criza mare” provocată de pandemie.

Totuşi, presa de stat nu a relatat miercuri ce l-a determinat pe Kim să convoace o ședință a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor. Experții care cunosc realităţile dure din Coreea de Nord au spus că autorităţile sanitare ar putea avea în prezent o problemă majoră în lupta cu pandemia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord, excepţia din pandemie

Până în prezent, Coreea de Nord a susținut că nu a avut infecții cu noul coronavirus, în ciuda testării miilor de oameni și a faptului că împarte frontiera cu China, ţara de origine a Sars-Cov-2. Astfel, există temeri că nord-coreenii vor fi loviţi de un val pandemic de amploare, având în vedere infrastructura sanitară precară a țării.

La întâlnirea Biroului Politic, Kim i-a criticat pe înalții oficiali pentru presupusa incompetență, iresponsabilitate și pasivitate. El le-a reproşat că nu au planificat și executat luarea măsurilor pe fondul prelungirii pandemiei.

Informaţiile provin de la Agenția Centrală de Știri din Coreea. Potrivit KCNA, Kim ar fi spus că „înalții oficiali responsabili cu afaceri de stat importante au neglijat implementarea deciziilor importante ale partidului privind luarea măsurilor organizatorice, instituționale, materiale, științifice și tehnologice, așa cum o cerea campania prelungită de prevenire a epidemiei”.

Vinovatul e chiar mâna dreaptă a lui Kim

În opinia dictatorului, lipsa de reacţie a celor citaţi „a cauzat crearea unei mari crize în asigurarea securității statului și a siguranței oamenilor și a dus la consecințe grave”. În cadrul şedinţei a fost indicat numele unui membru din Biroul Politic, care este format din Kim și alți patru oficiali de rang înalt.

Kim Jong Un

Se pare că vinovatul ar fi premierul său de cabinet, Kim Tok Hun, considerat responsabil pentru eșecurile în activitatea antiepidemică a guvernului. „Nu există nicio posibilitate ca autorităţile din Coreea de Nord să admită vreodată o infecție. Chiar dacă ar exista transmisii în masă, Nordul nu va dezvălui cu siguranță astfel de evoluții și va continua să promoveze o campanie antivirus pe care a susținut-o ca fiind cea mai mare

Dar este, de asemenea, clar că s-a întâmplat ceva semnificativ și a fost suficient de mare pentru a justifica mustrarea înalților oficiali. Acest lucru ar putea însemna infecții în masă sau un fel de situație în care mulți oameni au fost expuși riscului direct de infectare”, a declarat Hong Min, analist senior al Institutului Coreean pentru Unificare Națională din Seul.

Oraşele de frontieră, o problemă pentru Nord

Cheong Seong-Chang, analist al Institutului privat Sejong din Coreea de Sud, a lansat declaraţii similare. El a punctat că Nordul se confruntă cu probleme uriașe legate de coronavirus în orașele de frontieră din apropierea Chinei, precum Sinuiju sau Hyesan. Totodată, Cheong Seong-Chang a mai aformat că oficialul demis ar putea fi probabil Jo Yong Won, un secretar al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor. Acesta era recunoscut pentru ascensiunea rapidă spre Phenian.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a transmis că nu are informații despre raportul nord-coreean și că nu va emite supoziţii despre situația pandemică a vecinilor. De la începutul pandemiei, Coreea de Nord și-a descris eforturile antivirus ca pe o „chestiune de existență națională”.

În acest context a fost interzis accesul turiștilor şi eliminat diplomaților. A urmat restricționarea severă a traficului și a comerțului transfrontalier. Blocajul a tensionat și mai mult o economie deja afectată de decenii de gestionare necorespunzătoare și de sancțiuni stricte impuse de SUA din cauza programului de arme nucleare al țării.

Coreea de Nord a transmis Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) că nu a găsit nici măcar o singură infecție cu noul coronavirus după ce a testat mai mult de 30.000 de oameni, dintre care mulţi aveau febră sau simptome respiratorii.

Reprezentanţii COVAX, programul susținut de ONU pentru transportul vaccinurilor COVID-19 la nivel mondial, au declarat în februarie că Nordul ar putea primi 1,9 milioane de doze în prima jumătate a anului, dar planurile au fost întârziate din cauza penuriei globale, conform apnews.com.