Evenimentul Zilei > International > Alertă Cod Roșu din cauza unui vulcan din Alaska. O erupție majoră aruncă cenușă la 4.500 de metri înălțime
Alertă Cod Roșu din cauza unui vulcan din Alaska. O erupție majoră aruncă cenușă la 4.500 de metri înălțime

Alertă Cod Roșu din cauza unui vulcan din Alaska. O erupție majoră aruncă cenușă la 4.500 de metri înălțime

Vulcanologii au emis o alertă Cod Roșu privind „erupție majoră” a unui vulcan din Alaska.

Erupția vulcanului Semisopochnoi de pe Insula Unyak este în curs de desfășurare, avertizează specialiștii, care spun că există pericol atât la sol, cât și în aer, iar erupți ar putea provoca probleme traficului aerian.

Norul de cenușă s-a extins deja la aproximativ 100 de kilometri sud-est de vulcan

Emisiile de cenușă ale vulcanului au crescut atât ca frecvență, cât și ca intensitate, după cum arată imaginile surprinse de sateliți. Din cauza vântului puternic, norul de cenușă s-a extins deja la aproximativ 100 de kilometri sud-est de vulcan.

„Au fost observate explozii pe tot parcursul zilei și s-au observat emisii crescute de dioxid de sulf gazos în datele obținute de sateliți în această după-amiază.

Monitorizarea vulcanului din satelit nu va mai fi posibilă

„Aceste observații reprezintă o creștere a activității eruptive, iar codul de culoare al aviației și nivelul de alertă de vulcan sunt crescute până la alerta roșie”, anunță Observatorul activității vulcanice din Alaska (AVO).

„Norii de peste Semisopochnoi vor împiedica probabil vizualizarea prin satelit a emisiilor de cenușă în decurs de o oră. Monitorizarea seismică și a infrasunetelor va continua, însă, să ofere informații cu privire la activitatea în curs, dar nu va putea determina înălțimea sau întinderea emisiilor de cenușă, anunță specialiștii, potrivit ediției electronice a ziarului britanic Daily Express.
Insula Unyak, numită și insula Semisopochnoi (7 dealuri în limba rusă veche) face parte din grupul Insulelor Rat, un arhipelag aflat în vestul Insulelor Aleutine din Alaska. Insula este nelocuită și reprezintă o zonă importantă de cuibărit pentru păsările maritime. Insula este de origine vulcanică, are o suprafață de 221,59 km pătrați.

Ultimele erupții vulcanice au avut loc în octombrie 2018 și iulie 2019. O erupție puternică a Semisopochnoi a fost înregistrată și în 1873. Experții susțin că au avut loc cel puțin patru erupții în ultimii sute de ani, dar informațiile sunt foarte puține.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: