Potrivit experţilor unei mari companii de securitate informatică de nivel global, este vorba despre Xagent, cea mai agresivă ameninţare avansată persistentă (APT) identificată vreodată, care spionează terminale Apple, cu acces în mod direct la OSX (sisteme desktop PC iMac şi laptopuri Apple MacBook Air sau Pro) şi indirect la iOS (telefoane iPhone şi tablete iPad). Virusul accesează, astfel, copiile datelor de pe telefon stocate pe computer odată ce dispozitivele sunt sincronizate. 

'Dezvoltatorii ameninţării Xagent nu se adresează maselor de utilizatori, ci vizează victime specifice, cu scopul clar de a sustrage date şi de a monitoriza activitatea unor persoane cheie, cu acces la informaţii de importanţă strategică', susţin specialiştii, citaţi de Agerpres. 
Tot ei menţionează faptul că ameninţarea Xagent, destinată dispozitivelor Mac, este una dintre cele mai complexe metode de spionaj cibernetic de până acum şi se descarcă automat în timpul vizitării unor site-uri, exploatând vulnerabilităţi software existente în sistemul de operare. 
Experţii companiei de securitate au semnalat încă de la sfârşitul anului 2015 că şi România se află pe lista statelor spionate de ameninţarea cibernetica 'APT28'. Cunoscut şi sub denumirea Sofacy, APT28 a fost dezvoltat de vorbitori de limba rusă şi a făcut parte dintr-o operaţiune amplă de colectare de date provenite de la victime selectate după criterii specifice. Printre ţintele vizate de atacatorii ruşi, identificate atunci în premieră, au fost şi instituţii guvernamentale, servicii de telecomunicaţii şi criminalitate informatică şi companii aerospaţiale din România, Germania şi Ucraina', notează sursa citată. 
Conform  specialiştilor APT28 sau Sofacy a activat în mod anonim în Europa din 2007 şi a fost folosit pentru a colecta date şi informaţii legate de teme sensibile pentru Rusia. Vârfurile de activitate ale APT28 au fost înregistrate în paralel cu desfăşurarea unor evenimente internaţionale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruşi şi forţele guvernamentale din Ucraina sau mediatizarea construirii avionului militar rusesc PAK FA T-50 Fighter, capabil să atingă viteze supersonice, un competitor al modelului F35 al companiei americane Lockheed Martin. 

 

Te-ar putea interesa și: