Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă alimentară. Acest tip de înghețată a fost retras de la vânzare. Conține oxid de etilenă
Alertă alimentară. Acest tip de înghețată a fost retras de la vânzare. Conține oxid de etilenă

Alertă alimentară. Acest tip de înghețată a fost retras de la vânzare. Conține oxid de etilenă

Un anumit tip de înghețată, comerciată într-un lanț de supermarket-uri românești conține substanțe dăunătoare organismului uman.

Un produs distribuit de lanțul de magazine Carrefour a fost scos de la comercializare din cauza conținutului ridicat de oxid de etilenă. Acest compus chimic se regăsește într-un aditiv folosit la prepararea produselor alimentare.

Este vorba despre înghețata cu ciocolată Carrefour BIO la caserolă de 900 de ml. Produsul a fost retras din magazine după ce producătorul a stabilit că este contaminat cu oxid de etilenă. Potrivit ANSVSA, ca urmare a notificării primite din partea producătorului, lanțul de magazine Carrefour a început să-l scoată de la vânzare, de pe rafturi. De asemenea, s-a solicitat clienților care au apucat să achiziționeze acest tip de înghețată Carrefour Bio cu ciocolată de 900 ml, să-l returneze în magazine.

„Motivul rechemării: prezenta oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor – guma de carruba”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Persoanele care au cumpărat din loturile contaminate sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Mai multe produse retrase de la vânzare din cauza oxidului de etilenă

De-a lungul ultimelor luni, mai multe produse alimentare au fost retrase de diverși comercianți, de la vânzare, din cauză că au fost contaminate cu substanțe toxice. 

Mai multe sortimente de înghețată, ciocolată și chiar băuturi energizante au fost retrase, după ce producătorii au constatat că au un conținut de substanțe toxice peste cel permis. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre oxidul de etilenă.

Oxidul de etilenă are formula C₂H₄O. La temperatura camerei, compusul se poate degaja sub forma unui gaz incolor, inflamabil, cu miros dulce. Este folosit pe scară largă ca sterilizant gazos, pentru a steriliza echipamentele și instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substanțe chimice, inclusiv antigel.

În cantități mici, oxidul de etilenă este utilizat ca pesticid și ca sterilizant în aditivii alimentari pentru a elimina contaminarea alimentelor cu Salmonella.