Alegeti liceul in functie de medie!

Elevii care au sustinut Testele Nationale vor afla astazi, dupa contestatii, rezultatele finale ale examenului.

De maine, ei vor incepe sa completeze la scoala, impreuna cu parintii si dirigintii, fisele de optiuni pentru admitere.

In aceasta vara exista 147.000 de locuri pentru clasa a IX-a la liceele din intreaga tara, si 92.000 la scolile de arte si meserii. Pentru a nu ajunge la un liceu la care nu isi doresc, copiii si parintii trebuie sa fie foarte atenti cand completeaza fisele de optiuni.

Primul pas. Completarea optiunilor se face in ordinea preferintelor candidatilor, tinand cont insa de mediile de admitere din anii precedenti.

De aceea, un numar mare de optiuni pe fisa de admitere nu este gresit, numai daca pe primele pozitii sunt plasate optiunile „optimiste”, adica acelea unde mediile de admitere din ultimii ani au fost constant mai mari sau egale cu media sa.

„Ordinea de completare este pe orizontala, de la dreapta spre stanga codurilor”, dupa cum precizeaza Stefan Oprea, directorul Scolii 150 din Capitala.

Al doilea pas. Important este ca numarul de optiuni sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate - de la cea mai dezirabila la cea mai putin dezirabila.

Pe primele locuri trebuie sa fie liceele unde si-ar dori foarte mult sa intre, apoi pe cele unde le-ar placea sa invete si, in final, liceele unde nu i-ar deranja sa mearga si, bineinteles, alte cateva licee pentru a avea siguranta ca nu vor ramane pe dinafara.

Al treilea pas. Calculatorul ii va repartiza pe elevi in ordinea descrescatoare a mediilor. Pentru fiecare elev va fi cautata prima optiune de pe lista unde mai exista locuri libere. Daca va fi gasit un elev la care optiunile exprimate nu-i permit sa intre la niciun liceu, pentru ca s-au ocupat locurile, candidatul va ramane nerepartizat.

De exemplu, un elev cu nota 10 va fi repartizat primul in judet. Pentru unul care are media 9 si, la liceul unde ar vrea sa intre au fost repartizati deja 14 elevi, el va fi al 15-lea intrat. Daca un scolar are media 8 si s-au ocupat locurile pentru prima optiune, el va fi repartizat la a doua optiune, in functie de medie si de numarul de locuri ramase libere.

Calendar > 30 iunie-6 iulie - completarea optiu-nilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a care au promovat Testele Nationale si de catre parinti, asistati de diriginti

> 1-7 iulie - introducerea in baza de date computerizata a datelor din fisele de inscriere

> 2-7 iulie - verificarea, de catre parinti si candidati, a fiselor editate de calculator, corectarea greselilor in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate

> 13 iulie - repartizarea computerizata

> 14 iulie - afisarea in scoli a listelor cu absolventii repartizati si a listei cu locurile neocupate