Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat că, în Republica moldova, secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia vor fi deschise doar în incinta misiunii diplomatice.
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc 17 martie, iar Federația Rusă a solicitat Guvernului din Republica Moldova, încă de la sfârșitul anului trecut, deschiderea secțiilor de votare.
La ultimele alegeri pentru Duma de Stat a Federației Ruse, care au avut loc în perioada 17-19 septembrie 2021, în Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de votare, dintre care 27 se aflau pe malul stâng al Nistrului. Autoritățile de la Chișinău nu și-au dat acordul pentru deschiderea acestora.
Pentru alegerile prezidențiale din 17 martie este interzisă deschiderea secțiilor de vot pe teritoriul Republicii Moldova oriunde în afara misiunii diplomatice. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a precizat că orice tentativă a Rusiei de a deschide secții de votare în altă parte decât în incinta misiunii diplomatice va fi curmată.
„Noi am interzis organizarea alegerilor oriunde în afara misiunii diplomatice. Iar conform Convenției de la Viena, e complicat să întreprinzi acțiuni care ar împiedica activitatea unei misiuni diplomatice. Dacă se va încerca organizarea acestui scrutin oriunde în altă parte, acest lucru va fi extrem de contraproductiv”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Alegerile prezidențiale din Rusia. Ce se va întâmpla în regiunea transnistreană
Întrebat cum va acționa Chișinăuul dacă Moscova va insista pe deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană, Mihai Popșoi a menționat că o astfel de acțiune va fi contracarată.
„Nu pot divulga toate măsurile pe care le vom aplica, pot să spun doar că statul Republica Moldova este mai rezilient acum ca niciodată. Vom încerca să contracarăm acțiuni care sunt în detrimentul decizie suverane anunțate și convenite cu statul Republica Moldova”, a spus ministrul Afacerilor Externe, citat de IPN.
Vladimir Putin va candida pentru un nou mandat
Pentru Putin, va fi al cincilea scrutin prezidenţial din cariera sa politică. El a fost ales în funcţia de şef al statului de patru ori (2000, 2004, 2012, 2018), cel mai bun rezultat fiind înregistrat în 2018, când a primit 76,69% din voturi.
Atât susţinătorii, cât şi opozanţii se aşteaptă ca Putin să obţină un nou mandat de şase ani care, dacă îl va duce la bun sfârşit, îl va transforma în cel mai longeviv conducător al Rusiei din secolul al XVIII-lea încoace.
Putin a intensificat represiunea împotriva opoziţiei de la începutul războiului din Ucraina, iar cei mai proeminenţi critici ai săi fie au fugit în străinătate, fie au fost încarceraţi, adaugă agenţia britanică de presă.