Alegerile parlamentare 2024. Toate detaliile despre votul în țară și străinătate

Buletin de vot. Sursa foto: AEP/ Facebook

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunțat detalii importante referitoare la desfășurarea alegerilor parlamentare din 2024, care vor avea loc într-o singură zi, pe 1 decembrie, în țară, și pe parcursul a două zile pentru românii din străinătate, adică în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie. Campania electorală pentru alegerile parlamentare din acest an va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie 2024, la ora 07:00.

Votul în țară și în străinătate la alegerile parlamentare din 2024

Votul pentru alegerile parlamentare din România, de la finalul acestui an, va avea loc în data de 1 decembrie, iar pentru cetățenii români care se află în străinătate, procesul de votare se va extinde pe durata a două zile. Acest lucru va oferi românilor din diaspora mai mult timp să își exercite dreptul de vot, cu începutul votării la ora 7:00 și încheierea la ora 21:00.

Președintele biroului secției de votare poate decide să extindă programul de votare până la 23:59, dacă există alegători care nu au reușit să voteze​.

Condiții pentru vot la alegerile parlamentare din 2024

În țară, alegătorii pot vota la alegerile parlamentare din 2024, doar la secția de votare la care sunt arondați, conform adresei de domiciliu sau reședință. Totodată, în ziua votării, cetățenii care se află în alte unități administrativ-teritoriale pot vota la orice secție de votare din circumscripția unde se află.

În străinătate, românii care fac dovada reședinței pot vota la orice secție de votare organizată în afara țării.

Secţie de votare/ Sursa EvZ

Documente necesare pentru vot

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Acesta poate include cartea de identitate, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic sau alte documente oficiale.

Românii care au reședința în străinătate trebuie să aducă documente care dovedesc acest lucru, cum ar fi pașaportul simplu, însoțit de dovada reședinței .

 

Obligațiile candidaților și finanțarea campaniei

În perioada de campanie electorală, toți candidații au obligația de a desemna un mandatar financiar coordonator, termenul limită pentru această înregistrare fiind 1 noiembrie 2024.

Este interzis ca mai mulți candidați independenți să utilizeze același mandatar financiar, iar conturile bancare pentru campania electorală pot fi deschise doar prin intermediul acestora .