Editura Evenimentul si Capital

Cum vor decurge alegerile europarlamentare și referendumul. Ghidul alegătorului din 26 mai

Autor: | | 3 Comentarii | 1790 Vizualizari

România este singura țară a blocului comunitar în care, peste alegerile europene se suprapune un alt tip de scrutin, referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.

În țara noastră, au drept de vot, potrivit Registrului electoral, 18.937.258 de cetățeni, cu 200 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit căreia, la data de 31 decembrie 2018 figurau în Registrul electoral 18.937.058 de alegători români.

În competiție intră 23 de partide și șapte candidați independenți. Din totalul de 18.730 de secții de votare organizate în țară, un număr de 537 de secții de votare sunt organizate la etaj, 13 secții de votare la demisol și 3 secții de votare la subsol. Campania electorală a început pe 27 aprilie şi se încheie pe 25 mai, la ora 7. Urnele se deschid, duminică, 26 mai, la ora 7 dimineața și se închid la ora 21.

Alegătorii primesc trei buletine de vot, unul pentru alegerea eurodeputaților și două pentru referendum. Întrebările pentru plebiscitul convocat de președinte sunt pe două buletine de vot separate.

Monitorizarea și prevenirea votului multiplu

Duminică, peste 50.000 de angajați ai MAI vor asigura ordinea și liniștea publică, protecția secțiilor de votare în afara acestora, precum și cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din țară către Biroul Electoral Central.

Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV). La ședința Comisiei Tehnice Centrale, care a avut loc ieri, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general-locotenent Ionel Vasilca, a precizat că au fost efectuate patru teste de anduranță al SIMPV și o simulare.

Ministrul Carmen Dan a anunțat că orice încălcare a legii privind desfășurarea procesului electoral poate fi sesizată la numărul unic de urgență 112 sau efectivelor MAI.

Procedura pentru liste suplimentare

În cadrul procedurii de votare pentru referendumul național, vor fi folosite liste electorale permanente și suplimentare distincte de cele ce vor fi folosite pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate (municipiu, oraș, comună) decât cea de domiciliu pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, pe lista suplimentară.

Alegătorii cu domiciliul în București nu pot vota la o secție de votare din alt sector deoarece sectoarele sunt subdiviziuni ale municipiului București și nu localități distincte.

Soluții pentru cei care nu au documente de identitate

Cei care nu au documente de identitate, le pot solicita, în regim de urgență, Serviciilor de Evidență a Persoanelor chiar și în ziua de duminică. De exemplu, Primăria Tîrgu Mureș a avut un program special, prelungit, în această săptămână. Se pot elibera documentele de identitate inclusiv sâmbătă și duminică. Se pot elibera și cărți de identitate provizorii în cazul în care solicitantul nu are toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România.

ULTIMA ORA! Demisie în partidul lui Victor Ponta! Mihai Tudose: Daca e musai, ma întorc

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI