Cum vor decurge alegerile europarlamentare și referendumul. Ghidul alegătorului din 26 mai

Cum vor decurge alegerile europarlamentare și referendumul. Ghidul alegătorului din 26 mai

România este singura țară a blocului comunitar în care, peste alegerile europene se suprapune un alt tip de scrutin, referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.

În țara noastră, au drept de vot, potrivit Registrului electoral, 18.937.258 de cetățeni, cu 200 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit căreia, la data de 31 decembrie 2018 figurau în Registrul electoral 18.937.058 de alegători români.

În competiție intră 23 de partide și șapte candidați independenți. Din totalul de 18.730 de secții de votare organizate în țară, un număr de 537 de secții de votare sunt organizate la etaj, 13 secții de votare la demisol și 3 secții de votare la subsol. Campania electorală a început pe 27 aprilie şi se încheie pe 25 mai, la ora 7. Urnele se deschid, duminică, 26 mai, la ora 7 dimineața și se închid la ora 21.

Alegătorii primesc trei buletine de vot, unul pentru alegerea eurodeputaților și două pentru referendum. Întrebările pentru plebiscitul convocat de președinte sunt pe două buletine de vot separate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Monitorizarea și prevenirea votului multiplu

Duminică, peste 50.000 de angajați ai MAI vor asigura ordinea și liniștea publică, protecția secțiilor de votare în afara acestora, precum și cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din țară către Biroul Electoral Central.

Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV). La ședința Comisiei Tehnice Centrale, care a avut loc ieri, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general-locotenent Ionel Vasilca, a precizat că au fost efectuate patru teste de anduranță al SIMPV și o simulare.

Ministrul Carmen Dan a anunțat că orice încălcare a legii privind desfășurarea procesului electoral poate fi sesizată la numărul unic de urgență 112 sau efectivelor MAI.

 

Procedura pentru liste suplimentare

În cadrul procedurii de votare pentru referendumul național, vor fi folosite liste electorale permanente și suplimentare distincte de cele ce vor fi folosite pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate (municipiu, oraș, comună) decât cea de domiciliu pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, pe lista suplimentară.

Alegătorii cu domiciliul în București nu pot vota la o secție de votare din alt sector deoarece sectoarele sunt subdiviziuni ale municipiului București și nu localități distincte.

 

Soluții pentru cei care nu au documente de identitate

Cei care nu au documente de identitate, le pot solicita, în regim de urgență, Serviciilor de Evidență a Persoanelor chiar și în ziua de duminică. De exemplu, Primăria Tîrgu Mureș a avut un program special, prelungit, în această săptămână. Se pot elibera documentele de identitate inclusiv sâmbătă și duminică. Se pot elibera și cărți de identitate provizorii în cazul în care solicitantul nu are toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România.

 

Urna mobilă și observatorii

Cererile pentru urna mobilă se primesc la Birourile electorale ale secțiilor de votare în preziua alegerilor. Pot depune cereri de votare prin intermediul urnei speciale cei care nu se pot deplasa din cauza bolii sau invalidității; alegătorii care sunt reținuți, deținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau execută o pedeapsă privativă de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale; alegătorii care sunt internați și alegătorii aflați în arest la domiciliu.

La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, persoanele acreditate în prealabil de AEP: observatori interni, jurnaliști români și străini, observatori externi. Puterile președintelui biroului electoral se întind şi în afara localului de vot, în curtea acestuia, la intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii, precum şi operatorii de calculator primesc 235 de lei pentru fiecare zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare primesc 95 de lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile.

 

 

Votul în străinătate: MAE a făcut schimbări de ultim moment

Ministerul Afacerilor Externe a reușit să găsească noi locații pentru nouă secții de votare din străinătate după ce autoritățile locale de acolo au informat că, din motive obiective-apariția unor situații neprevăzute, acele spații nu sunt disponibile. Numărul total al secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate rămâne același, 441. „Misiunile diplomatice care au propus secțiile de votare respective s-au confruntat cu decizii unilaterale ale autorităților publice locale de a rezilia contractele de închiriere încheiate pentru organizarea secțiilor de votare, de schimbare a locației agreate și atribuite inițial pentru organizarea secțiilor de votare într-o locație care prezenta condiții improprii desfăşurării procesului electoral. De asemenea, au existat situații în care instituțiile publice în care s-au închiriat săli pentru organizarea secțiilor de votare aveau afișate adrese vechi, neactualizate sau chiar au comunicat, în adrese oficiale către misiuni, adrese incomplete sau eronate”, a explicat MAE.