Remus Ștefureac, fondator al INSCOP Research, a realizat o comparație detaliată între sondajele pentru alegerile europarlamentare din aprilie și mai și rezultatele oficiale, bazate pe 99,2% din secțiile de votare numărate.
Astfel, conform declarațiilor sale, sondajele INSCOP au oferit o estimare generală foarte precisă, chiar și în contextul unui procent semnificativ de voturi anulate.
De asemenea, acestea au prezentat o estimare exactă a prezenței la vot și o previziune corectă pentru voturile pe care le va lua Alianța formată din PSD și PNL.
Alegerile europarlamentare. Comparație între sondaje și rezultate
În plus, Remus Ștefureac afirmă că sondajele efectuate au oferit estimări precise pentru voturile AUR, UDMR, SOS România, PUSL și alte partide.
S-a observat o diferență mai mare între estimarea pentru ADU și voturile efective pentru ADU, însă o diferență mai mică între estimarea pentru ADU+REPER și rezultatele acestora.
De asemenea, sondajele pentru europarlamentare au prezis foarte bine performanța candidatului independent Nicu Ștefănuță, precum și voturile pentru partidele mici.
„Sondajele facute serios nu au greșit chiar dacă datele au fost culese cu două săptămâni înainte de alegeri. Pe alocuri au fost chiar mai performante decât exti-poll-urile din ziua votului.
Cât despre sondajele care au manipulat în campania electorală, nu am comentarii. Cel mai simplu pentru fiecare este să urmărească seriozitatea demonstrată în timp a institutelor și să nu mai publice/preia orice grafice fals colorate”, a mai scris Remus Ștefureac despre europarlamentare.
Sondajele INSCOP, foarte aproape față de rezultatele finale
Sondajele INSCOP din aprilie au anticipat o prezență la vot de 51,1%, iar în mai aceasta era estimată la 51,3%. În comparație cu rezultatele finale ale alegerilor, diferența a fost minimă.
La alegerile europarlamentare din 9 iunie, prezența la vot a fost de 52,3%.
După centralizarea voturilor la alegerile europarlamentare, Alianța electorală PSD - PNL a câștigat 48,67% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare. Alianța AUR a obținut 14,95%, iar Alianța Dreapta Unită a atins 8,63%, mai scrie Remus Ștefureac pe Facebook.