Evenimentul Zilei > International > Alegerile din Germania. Letta: „Din pandemie se iese la stânga”
Alegerile din Germania. Letta: „Din pandemie se iese la stânga”

Alegerile din Germania. Letta: „Din pandemie se iese la stânga”

IL FATTO QUOTIDIANO (Italia), 27 septembrie 2021 - Diferite reacţii ale liderilor partidelor din Italia, așteptând să înțeleagă cine dintre SPD și CDU va putea forma un executiv majoritar. Chiar dacă păstrează profilul instituțional cerut unui comisar european, satisfacția reiese și din tweet-ul titularului Afacerilor Externe de la Bruxelles, Paolo Gentiloni, care îl felicită pe Olaf Scholz și întregul SPD „pentru o campanie electorală de succes”

Rezultatul definitiv al alegerilor germane este așteptat cu nerăbdare și de Italia, chiar dacă ultimele date oficiale de la sfârșitul numărării voturilor îi consacră victorioşi pe social-democrații de la SPD cu 25,7%, CDU-Csu al cancelarului Angela Merkel înregistrând cel mai slab rezultat din istoria sa, 24,1%. Este evident că cele mai bucuroase sunt formațiunile de centru-stânga, împreună cu secretarul Partidului Democrat, Enrico Letta, care declară: „Avem dovada a ceea ce am crezut întotdeauna și acesta este unul dintre motivele principale care m-au determinat să mă întorc și să-mi asum rolul de lider al Partidului Democrat. Din pandemie se iese pe stânga “.

Liderul democrat susține că acesta este „un rezultat senzațional și o confirmare extrem de importantă din punct de vedere cultural. Au prevalat valorile solidarității, drepturile muncii, atenția asupra problemelor sociale și reducerea inegalităților. Scholz va fi Cancelar, nu mă îndoiesc de acest lucru, pentru că a fost capabil să ia de la CDU moștenirea pozitivă a erei Merkel. Germania iese ceva mai fragilă din vot, însă victoria SPD este clară și demonstrează că astăzi, dacă sunt capabili de alegeri radicale, progresiștii câștigă. Rezultatul german, care a dezminţit previziunile și sondajele, demonstrează cât de falsă este ideea unei victorii inevitabile pentru Salvini și Meloni „.

Chiar dacă păstrează profilul instituțional cerut unui comisar european, satisfacția transpare și din tweet-ul titularului Afacerilor Externe de la Bruxelles, Paolo Gentiloni, care îl felicită pe Olaf Scholz și întregul SPD „pentru o campanie electorală atât de reușită. Echitate socială, creștere durabilă și tranziție verde pentru o Europă mai puternică „.

Salvini dorește reunificarea centrului-dreapta

Matteo Salvini, așa cum a procedat deja în ultimele zile înainte de vot, folosește rezultatele alegerilor din Germania pentru a cere în continuare reunificarea centrului-dreapta, în special în UE, posibilitate respinsă de exponenții PPE: „În contextul în care vor fi confirmate primele date, cu o înfrângere senzațională a centrului-dreapta și cu victoria socialiștilor, este cu atat mai important ca centrul-dreapta italian să se reunească și să lucreze împreună în Italia, dar mai ales în Europa.

Uniţi la Bruxelles, depășind diviziunile și interesele partidului, am apăra mult mai puternic interesele naționale italiene. Fie ca lecția germană să ne fie de folos, altfel, ideologia social-comunistă din Europa nu va mai avea limite”.

Într-un interviu acordat cotidianului Messaggero, exponentul partidului Forza Italia, Antonio Tajani, vorbește despre aliatul din UE care după 16 ani, pleacă de la conducerea țării : „CDU-Csu a obținut un rezultat extraordinar și, din păcate, odată cu ieșirea Angelei Merkel, vom pierde un punct de referință de neînlocuit în Europa.

Am avut întotdeauna o relație excelentă, în PPE, în Europa și, de asemenea, în probleme legate de relațiile bilaterale. Acum, Italia trebuie să-şi asume mai multe responsabilități pentru a avea o Europă mai echilibrată decât cea franco-germană ”.

În schimb, ministrul de externe, Luigi Di Maio, chiar și în fața declinului Alternative für Deutschland, al cincilea partid după verzi și liberali, aplaudă „înfrângerea suveranismului”: „Alegeri în Germania? Ne îndreptăm spre o victorie amplă a forțelor pro-europene. Un semn excelent – a comentat Di Maio- De fapt, încă o dată, suveranitatea a fost învinsă ”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: