Evenimentul Zilei > International > Alegerile din Franța, un eșec pentru partidul lui Macron. Ministrul de Interne: Absenteismul este un mesaj
Alegerile din Franța, un eșec pentru partidul lui Macron. Ministrul de Interne: Absenteismul este un mesaj

Alegerile din Franța, un eșec pentru partidul lui Macron. Ministrul de Interne: Absenteismul este un mesaj

Rezultatul primului tur al alegerilor regionale, care s-au desfășurat în Franța, la finalul săptămânii, reprezintă un eșec pentru partidul președintelui Emanuel Macron.

La Republique en Marche, formațiunea președintelui Emmanuel Macron a obținut doar 11,2% din voturile exprimate în primul tur de scrutin în alegerile regionale și departamentale din Franța. Rezultatele slabe din alegeri au determinat o reacție din partea ministrului de Interne francez, Gerald Darmanin.

În opinia acestuia, rezultatele electorale au marcat o formă de eșec pentru partidul președintelui Emmanuel Macron. Cu toate acestea, Gerald Darmanin a mai precizat că este prea devreme pentru a trage concluzii în privința votului de la prezidențialele din 2022, după cum relatează Reuters.

La alegerile de duminică, extrema dreaptă franceză a obținut un rezultat mai puţin bun decât cel pe care îl previzionau sondajele de opinie pentru primul tur al alegerilor regionale şi departamentale. De altfel, scrutinul a fost marcat de un puternic absenteism, potrivit primelor estimări.

Pe de altă parte, formațiunile de centru-dreapta au înregistrat o revenire în preferințele electorale, iar acest lucru s-a văzut la vot.

Eșec pentru partidul prezidențial

Întrebat la televiziunea France 2 dacă rezultatele de duminică sunt un eșec pentru partidul lui Macron, La Republique en Marche, Darmanin a răspuns: „Desigur”.

„Democrația înseamnă uneori pierderea alegerilor. Majoritatea prezidențială a înfruntat un obstacol important…să nu tragem concluzii pripite privind alegerile prezidențiale”, a adăugat ministrul de interne

Gerald Darmanin este membru al formațiunii La Republique en Marche și a mai afirmat că recordul negativ în ceea ce privește prezența la urne reprezintă „o înfrângere pentru noi toți”.

„Absenteismul este un mesaj. Poporul francez le spune politicienilor că nu au încredere în ei”, a explicat ministrul.

Franța, o "democrație deficientă"?
Franța, o „democrație deficientă”?

Partidul lui Macron a ajuns pe locul 5

El a precizat că o rată de absenteism de 70%, din care peste 80% în rândul tinerilor nu este motiv de bucurie pentru nici un politician serios.

„Nimeni nu poate fi fericit când există o rată de absenteism de 70%, și cu peste 80% în rândul tinerilor”, a mai precizat oficialul din guvern”, a precizat ministrul.

Un exit poll IPSOS arăta că partidul de centru-dreapta Les Republicains va câștiga cu 27,2% dintre voturile de la nivel național, în fața extremei-drepte (19,3%), urmată de partidul Verzilor, Partidul Socialist și La Republique en Marche cu 11,2%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: