Evenimentul Zilei > Politica > Alegerile anticipate, subiect de discuție in interiorul coaliției. „Pun pariu pe o sticlă de vin”
Alegerile anticipate, subiect de discuție in interiorul coaliției. „Pun pariu pe o sticlă de vin”

Alegerile anticipate, subiect de discuție in interiorul coaliției. „Pun pariu pe o sticlă de vin”

Tensiuni în ședința coaliției de guvernare, susținută vineri seară. PNL și USR-PLUS și-au menținut ferm pozițiile astfel încât coaliția de guvernare nu a ajuns la nicio înțelegere privind situația premierului Florin Cîțu și programul de investiții Anghel Saligny. În cadrul întâlnirii s-a lansat problema alegerilor anticipate.

Premierul Florin Cîțu și liderii USR-PLUS nu au ajuns la nicio înțelegere. Tensiunile din ședința coaliției de guvernare au dat naștere unui subiect sensibil – alegerile anticipate. Problema a fost lansată de Varujan Pambuccian, liderul minorităților.

Se pregătește Guvernul pentru alegeri anticipate? „Nu văd altă alternativă”

Liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, este de părere că guvernanții se îndreaptă spre un „eșec” astfel încât a propus liderilor partidelor să găsească o soluție pentru a remedia conflictul. Potrivit acestuia, una dintre alternativele în care se află guvernanții este susținerea unor alegeri anticipate.

„În momentul de faţă nu există decât două variante: această coaliţie sau alegeri anticipate, pe care nu cred că le vreţi”, le-a spus Varujan Pambuccian politicienilor de la PNL şi USR PLUS. „Nu văd alternativă la actuala coaliţie, sunteţi condamnaţi să fiţi împreună şi noi alături de voi. Haideţi să încercăm să găsim o soluţie de pace, nu una care să escaladeze în război”, a mai precizat Varujan Pambuccian.

Varujan Pambuccian propune renumirea în funcție a lui Stelian Ion

Liderul minorităților a propus ca Stelian Ion să fie renumit în funcția de ministru al Justiției, însă co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș nu a fost de acord cu ideea lui Pambuccian subliniind că actuala criză nu are legătură doar cu revocarea fostului reprezentant al Justiției sau cu PNDL 3. Conflictul este motivat, de fapt, de neîncrederea politicienilor USR-PLUS în premierul Florin Cîțu.

„Acum câteva luni de zile aţi spus cine să fie prim-ministru. Acum, iar spuneţi cine să nu fie prim-ministru. În decembrie puteam să mergem cu Ludovic Orban prim-ministru, dar nu aţi vrut, aţi vrut Florin Cîţu. Azi ziceţi că vreţi cu Ludovic Orban, pardon cu Bolojan. Peste câteva luni veţi veni să spuneţi că nu mai vreţi nici cu altul”, a replicat Kelemen Hunor.

Cum a decurs ședința coaliției. Replici acide între partide

În ședința susținută vineri, primul care a luat cuvântul a fost vicepremierul Dan Barna, care a subliniat, din nou, că singura modalitate prin care coaliția poate funcționa este înlocuirea premierului Florin Cîțu.

„Anghel Saligny putea să mai fie un subiect de discuţie şi puteam merge mai departe. Dar chestiunea cu ministrul Justiţiei este un mesaj foarte clar, după episodul Vlad Voiculescu, care e exact identic. O dată la trei luni mesajul lui Florin Cîţu este că-l împuşc pe următorul”, s-a exprimat vicepremierul Dan Barna.

Co-președintele UDR-PLUS Dacian Cioloș a precizat că partidul nu dorește să se alieze altor formațiuni pentru a face majoritate în Guvern. „Subiectele PNDL, pensii speciale, SIIJ, rectificarea – toate au fost puse într-o succesiune la ultima şedinţă. Din păcate, cu Florin Cîţu nu mai putem construi pe încredere”, a spus Cioloș.

Schimb de replici între Cîțu și Cioloș: „Șantaj la limita penalului!”

Liderul PNL, Ludovic Orban a intervenit precizând că poziţia partidului pe care îl conduce este una foarte clară de susţinere a lui Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru, subliniind că nu îşi doreşte afectarea coaliţiei de guvernare.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a subliniat că poziția PNL este una foarte clară – Florin Cîțu are parte de susținerea liberalilor la șefia Guvernului. Ulterior, premierul le-a reproșat celor de la USR-PLUS că ei i-au solicitat fostului ministru al Justiției să nu dea aviz pentru OUG cu PNDL. „Am spus că acesta este un şantaj”, a spus Florin Cîțu.

„V-am spus eu aşa ceva, că l-am mandatat pe Stelian să nu dea aviz?”, a ridicat problema Dacian Cioloș. „Am spus că este un şantaj la limita penalului”, i-a replicat Florin Cîţu. „Nu ştie să acţioneze decât prin agresivitate şi ameninţări”, a intervenit ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, făcând referire la premier.

Cătălin Drulă: „Eu pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reproșat PNL și USR-PLUS că au acționat și au luat decizii fără a-și lăsa niciun spațiu de manevră astfel încât conflictul să poată fi ameliorat.

„Pentru PNL nu există altă opţiune decât Florin Cîţu. Îţi spun, Cătălin (Drulă – n. red.), tonul tău este foarte nepotrivit, dacă o făceai cu mine, nu mai erai în guvern. Negocierea cu AUR e toxică, asocierea cu ei este extrem de regretabilă”, a spus Rareş Bogdan.

„Eu pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier”, a fost replica lui Drulă.

Prim-vicepreședinta liberalilor Raluca Turcan a propus liderilor partidelor coaliției să nu fie luată nicio decizie vineri seară. Ea a mai solicitat USR-PLUS să se regândească asupra deciziei de înlăturare a premierului din funcție. „Noi nu putem da înapoi. Cred că cea mai înţeleaptă decizie ar fi să vă gândiţi şi voi, să ne gândim şi noi care ar fi paşii următori. Eu cred că trebuie să vă mai gândiţi şi să analizaţi şi mutările următoare, pentru că o să vă coste dacă vă poziţionaţi alături de PSD şi AUR”, a spus Raluca Turcan.

Ludovic Orban îl atacă pe Cătălin Drulă: „Te-aș fi remaniat”

„Apreciem grija pe care ne-o purtaţi”, i-a replicat Ionuţ Moşteanu.

„Este singura opţiune pe care ne-o lăsaţi (solicitarea de schimbare a lui Cîţu – n. red.), ne-aţi pus în colţ”, a spus Dan Barna.

„Foarte transparent am spus în urmă cu trei săptămâni că PNL nu poate fi şantajat. În seara aia mi-ai spus foarte clar că i-ai dat mandat lui Stelian Ion să nu dea aviz. Ţi-am spus că e şantaj”, i-a spus Cîţu lui Barna.

„De ce nu m-ai remaniat pe mine?”, a replicat vicepremierul USR-PLUS.

„Nici eu nu am dat aviz (pentru PNDL – n. red.)”, a intervenit Cătălin Drulă.

„Eu te-aş fi remaniat şi pe tine”, i-a replicat Ludovic Orban ministrului Transporturilor. (…)

„Trebuie să găsim soluţii să mergem mai departe. Eventual, cum a zis Raluca, ne mai întâlnim luni. Până atunci intrăm în silentio stampa”, s-a exprimat secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.

„Poziţia PNL e clară în momentul de faţă, indiferent de opinii, de sentimente, de păreri. Decizia unanimă a PNL este de a-l susţine pe Florin Cîţu. Putem să mai vorbim încă 5 ore dacă vreţi”, a precizat Ludovic Orban.

„Trebuie găsit un nou prim-ministru pentru ca această coaliţie să funcţioneze”, a insistat Dan Barna.

„Trebuie găsit un nou prim-ministru dacă e nevoie de un nou prim-ministru. Rugămintea e să nu ne atacăm în această perioadă, să nu rupem toate legăturile”, i-a replicat Orban.

„Depunem moţiunea în seara asta”, a încheiat Ionuţ Moşteanu discuţia, potrivit news.ro.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: