Evenimentul Zilei > International > Alegeri SUA, rezultate finale. Cu cât l-a învins Joe Biden pe Donald Trump
Alegeri SUA, rezultate finale. Cu cât l-a învins Joe Biden pe Donald Trump

Alegeri SUA, rezultate finale. Cu cât l-a învins Joe Biden pe Donald Trump

La aproximativ două săptămâni de la alegerile prezidențiale din SUA, americanii au aflat rezultatele finale ale votului.

Rezultate alegeri SUA 2020: Joe Biden 306 electori – Trump 230 electori

Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP şi dpa.

Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC.

Rezultate alegeri SUA 2020: Joe Biden a scris istorie în Giorgia

Joe Biden este primul democrat care câştigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani.

În Georgia voturile se renumără manual, iar în prezent există o diferenţă de 14.000 de voturi, motiv pentru care se consideră că Biden va câştiga.

Rezultatul din Colegiul Electoral va fi acelaşi ca în 2016, când Trump, candidatul republican, a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton.

Trump a numit rezultatul din 2016 una dintre cele mai mari victorii din istoria modernă şi o victorie „zdrobitoare”.

Rezultate alegeri SUA 2020: Trump susține că alegerile au fost fraudate

De data aceasta, Trump susţine că alegerile au fost „fraudate” şi refuză să-şi recunoască înfrângerea, revendicând victoria pentru el însuşi.

În ceea ce priveşte votul popular, Biden îl conduce pe Trump cu circa 77,9 milioane de voturi la 72,6 milioane. În 2016, Trump a terminat în urma lui Clinton cu mai multe milioane de voturi.

Biden a devenit al 46-lea președinte al SUA. Joseph (Joe) Robinette Biden Jr., 77 de ani, este un veteran al politicii din Statele Unite.

Licenţiat în Drept al Syracuse University, a fost senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009, fiind ales pentru şapte mandate.

A făcut echipă cu Barack Obama în alegerile în care acesta din urmă l-a învins pe republicanul John McCain în 2008 şi a devenit, astfel, vicepreşedinte al Statelor Unite.

Ce efecte are pentru România alegerea lui Biden în funcția de președinte al SUA

Dan Andronic, directorul Evenimentul Zilei și Capital, dar și unul dintre analiștii politici cu un capital uriaș de imagine în domeniu, a afirmat că interesul pe care SUA îl au față de România nu intră în atribuțiile președintelui, ci ale instituțiilor importante ale americanilor.

„O victorie a lui Joe Biden în alegerile prezidențiale nu va avea niciun efect asupra României. Pentru că politica Statelor Unite în Europa de Est, la granița NATO cu Rusia, nu o face președintele SUA, ci Departamentul de Stat, CIA și Pentagonul. Instituții de care președintele SUA depinde, și nu invers. Faptul că românii au sindromul „Înaltei Porții” și își închipuie că atunci când se schimbă Sultanul se schimbă și politica externă ne arată precaritatea analizei autohtone și nu o realitate geopolitică”, a declarat Dan Andronic pentru EvZ.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: