Evenimentul Zilei > International > Alegeri SUA. Oficial, Trump a dat primul semn al înfrângerii! „Ce noapte tristă.”
Alegeri SUA. Oficial, Trump a dat primul semn al înfrângerii! „Ce noapte tristă.”

Alegeri SUA. Oficial, Trump a dat primul semn al înfrângerii! „Ce noapte tristă.”

Republicanul Donald Trump a lansat recent o declaraţie din care se poate înţelege că este conştient că a fost învins de contracandidatul democrat Joe Biden la aceste alegeri prezidenţiale din SUA.

Astfel, joi după-amiază, Donald Trump a lansat mai multe declarații de la Casa Albă, iar susţinătorii lui au putut observa pentru prima dată la aceste alegeri prezidenţiale din SUA că favoritul lor are o expresie descumpănită. În timp ce se adresa naţiunii, Trump avea o figură foarte afectată, semn clar că ultimele veşti despre lupta cu Biden i-au năruit optimismul.

Alegeri SUA. În cele 15 minute, timpul în care a citit un text (n.r. – o raritate şi un alt aspect care nu îi este deloc caracteristic), Trump a lansat acuzaţii dure în direcţia lui Biden, acuzat că este în spatele multor tentative de a-i fura al doilea mandat la Casa Albă. Republicanul a ameninţat cu un război dur în justiţie, un indiciu elocvent pentru frustrarea şi disperarea generate de ultimele numărători ale voturilor.

A plecat fără să răspundă întrebărilor

Zbuciumul sufletesc a fost şi mai evident la Trump când a plecat fără a răspunde nici măcar unei singure întrebări din partea jurnaliștilor care aşteptau cu nerăbdare să afle informaţii suplimentare. Vorbind despre faptul că o numărare a „voturilor legal exprimate” arătă fără echivoc că el este câștigătorul acestor alegeri prezidențiale, Trump a confirmat că se teme de eşec.

„Dacă numeri voturile legale (n.r. – nu a precizat ce înseamnă acestea pentru el), eu câștig cu ușurință. Dacă numeri voturile ilegale, atunci ei încearcă să ne fure alegerile”, a declarat Donald Trump, care mai departe a denunțat „sistemul corupt” şi „sondajele fabricate”.

Pentru a-şi motiva aceste acuzaţii, acesta a invocat rezultatele bune pe care republicanii le-au avut în alegerile pentru Congres. Având în vedere cele semnalate, liderul de la Casa Albă a cerut să fie oprită numărarea voturilor „care au venit târziu”, pretinzând că a câștigat deja în mod categoric în mai multe state-cheie.

Conspiraţie împotriva lui Trump?

În discursul care pentru mulţi specialişti în comunicare nonverbală poate însemna o recunoaştere a pierderii alegerilor, Trump a dezvăluit că este victima unei ample conspiraţii. Conjuraţia ar fi fost pregătită de greii presei americane, de oameni de afaceri, dar și de giganți ai tehnologiei.

„În ciuda amestecului care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri prezidenţiale, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a subliniat Trump. Declaraţia de presă de 15 minute a venit după ce democratul Joe Biden avusese deja 3 intervenţii publice în care a afişat o mină relaxată.

Supărarea lui Trump are legătură cu faptul că în două state-cheie pentru câștigarea Casei Albe, Georgia și Pennsylvania, avansul pe care îl avea s-a micșorat considerabil simțitor odată cu numărarea voturilor prin corespondență.

Trump speră ca justiţia să decidă alegerile

În disperare de cauză, Donald Trump a subliniat că lupta pentru şefia Casei Albe va ajunge fără tăgadă în faţa magistraţilor americani. „Nu putem permite nimănui să-i reducă la tăcere pe alegătorii noştri şi să fabrice rezultatele. Cred că justiţia va trebui să decidă în cele din urmă”, a mai spus Trump.

Aceste ultime observaţii au fost taxate dur de unele televiziuni americane, care au decis să întrerupă brusc declarația președintelui Trump, semn al tensiunii uriaşe ce divizează societatea americană, celebră în toată lumea pentru dreptul la liberă exprimare, prevăzut în Primul Amendament al Constituţiei care are în total 27.

Conform AFP, preluată de Agerpres, mai-marii respectivelor televiziuni au transmis că au recurs la această măsură considerând că Trump dezinformează populaţia. Spre exemplu, nu a fost prima oară când MSNBC decis să oprească reacţiile transmise în direct de Trump.

Trump a provocat o seară tristă la CNN

„Ei bine, iată-ne din nou în poziţia neobişnuită de a fi nevoiți nu numai să-l întrerupem pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, ci şi să îl corectăm pe preşedintele SUA”, a declarat prezentatorul MSNBC, Brian Williams. Şi posturile NBC News şi ABC News au întrerupt difuzarea declaraţiei de presă care la început fusese anunţată ca o conferinţă de presă.

Au existat şi excepţii, iar una dintre ele a fost reprezentată de CNN, ai cărei producători responsabili cu acoperirea alegerilor prezidenţiale au decis să nu întrerupă microfonul preşedintelui Donald Trump. Totuşi, n-a lipsit un comentariu care a taxat discursul. „Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a spus prezentatorul Jake Tapper.

sursa: digi24.ro

sursa foto

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.