Alegeri SUA: Hillary Clinton și Marco Rubio față cu „panoplia ciudaților” - originalul Trump, ultraconservatorul Cruz și socialistul Sanders | PULSUL PLANETEI
Editura Evenimentul si Capital

Alegeri SUA: Hillary Clinton și Marco Rubio față cu „panoplia ciudaților” - originalul Trump, ultraconservatorul Cruz și socialistul Sanders | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 10 Comentarii | 2295 Vizualizari

Alegerile americane din acest an par să se transforme într-un meci subsidiar al reprezentanților „normali”, agreați de sistem, de experți și de cetățeanul din clasa de mijloc implicat în politica americană, cu opțiunile din așa-numita panoplie a ciudaților, candidați care se adresează americanilor furioși și porniți contra establishmentului și a conducerii americane.

Balanța înclină cu greu într-o parte sau alta, iar ultimii 8 ani de guvernare Obama au accentuat pornirea puternică pe care o avea publicul american împotriva lui George W. Bush și a produselor establishmentului. De aceea, în ambele tabere, republicană și democrată, lucrurile arată mai degrabă neconvențional.

Am avut deja alegerile din Iowa. Rezultatele au fost comentate în cheia unor mari descoperiri, însă nimeni nu s-a uitat și la faptul că e primul stat în care se desfășoară primarele, că e un stat mic, că dă circa 1% din electori în convențiile democraților și ale republicanilor și, mai ales, că este vorba despre o cursă de durată, ce va acoperi 6 luni pentru nominalizare și alte 4 pentru prezidențialele din noiembrie. Totuși, alegerile ne arată câteva semnale de luat în considerare.

În tabăra democrată, doamna Clinton conduce încă detașat în fața unui socialist auto-declarat, Bernie Sanders, 74 de ani, care deși pare să joace tare(a făcut-o suflând în ceafa doamnei Clinton) e respins puternic de electoratul american puțin înclinat spre experimente de tip european și ciudățenii de factura unui Tsipras în Grecia. Mai mult, faptul că distanța e încă mare, deși scade în sondaje, e demonstrat și de opțiunea doamnei Clinton care și-a permis prezența la un eveniment de adunare de fonduri și nu în Iowa, unde avea loc votul. Totuși, pe partea democrată, chiar dacă diferența în Iowa e foarte mică în frunte, restul candidaților par să fi depășit orice posibilitate de a intra cu șanse în cursa nominalizării.

Jocul cel mai interesant pare să fie în tabăra republicană, și aceasta afectată de numărul mare de candidați din care se așteaptă, rând pe rând, retrageri succesive și reașezări. De aceea, Donald Trump, cu originarele sale porniri anti-imigraționiste și islamofobe, alături de multe abordări originale în raport cu politica internațională sau Vladimir Putin, pare să ducă cu greu pasul spre o victorie, confruntându-se cu toți ceilalți candidați. Iar Iowa a demonstrat doar că voturile se împart câte un sfert între primii trei plasați, restul candidaților republicani urmând să împartă ultimul sfert din voturile republicane, atât cât vor mai fi în cursă.

Marile titluri subliniază cum senatorul de Texas, ultraconservatorul Ted Cruz, l-a depășit pe Donald Trump în Iowa, arătând că se poate și că interesul pentru Trump și comicăriile sale scade în timp, că epuizează teme și vocabule virulente, în timp ce pe temele serioase de dezbatere lucrurile favorizează candidații cu substanță și soluții tradiționale. Însă imediat după cei doi, Marco Rubio, moderat conservator republican de Florida, pare să marcheze faptul că va fi un challenger important la nominalizare, mai ales că statele hispanice urmează să se manifeste cu votanții latino. Și aici e o mică particularitate care afectează trendul general, statul Iowa fiind cel cu 63% din alegători republicani adepți ai Bisericii Evanghelice, deci preferândul pe ultraconservatorul Cruz. Deci nerelevant pentru perspectiva alegerilor la nivel național.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate