Evenimentul Zilei > International > Alegeri Republica Moldova. Surpriza de la urne. Cine se află pe primul loc
Alegeri Republica Moldova. Surpriza de la urne. Cine se află pe primul loc

Alegeri Republica Moldova. Surpriza de la urne. Cine se află pe primul loc

Socialistii au obținut cele mai multe voturi duminică, în primul tur al alegerilor din Republica Moldova, ei fiind urmați de democrați

Alegerile locale din Republica Moldova s-au desfășurat fără incidente care să afecteze rezultatul votării, socialiștii fiind primii în preferințele alegătorilor, anunță RADOR . În ceea ce privește bătălia pentru Chișinău, în turul doi se vor confrunta Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor , și Andrei Năstase, care a fost învingător al alegerilor precedente dar care însă nu au fost validate. Ioan Ceban a obținut peste 40% din voturi , Andrei Năstase a obținut circa 30 % din voturi în timp ce fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a strâns aproape de 10% din sufragii.

Ion Ceban și-a exprimat speranța că va câștiga alegerile în turul doi în timp ce Andrei Năstase a dorit doar să declare că alegerile au decurs în condiții bune. Fostul primar liberal al Chișinăului, Dorin Chitoarcă, a declarat că alegerile au fost fraudate și le-a cerut simpatizanților să nu voteze candidatul socialiștilor în turul al doilea al alegerilor. La Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, alegerile pentru primărie au fost câștigate de un om de afaceri controversat, fostul edil de centru-stânga Renato Usatîi iar la Orhei câștigător a fost desemnat candidatul susținut de fostul primar, plecat din țară și care este căutat pentru complicitate la delapidarea sistemului bancar.

Astfel, câștigător din primul tur, cu peste 70 % din voturi, al postului de primar al Orheiului , este Pavel Verejanu, un apropiat al omului de afaceri Ilan Şor, condamnat de prima instanță în dosarul privind jaful bancar din 2014.Conform rezultelor alegerilor, Partidul Socialiștilor a obținut majoritatea în mai multe consilii raionale, Partidul Democrat obținând victoria din primul tur în 130 de primării din cele 898. Observatorii Asociației Promo Lex au anunțat peste 300 de incidente care au avut loc în ziua alegerilor, cum ar fi situații în care alegătorii au fost transportați organizat la secțiile de votare , de oferire a unor cadouri dar Comisia Electorală Centrală a comunicat că neregulile descoperite nu influențează rezultatul alegerilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: