Evenimentul Zilei > Politica > Prezidențiale 2019. S-a depășit prezența din turul I. Cine este avantajat
Prezidențiale 2019. S-a depășit prezența din turul I. Cine este avantajat

Prezidențiale 2019. S-a depășit prezența din turul I. Cine este avantajat

Românii își aleg azi, 24 noiembrie, președintele. EvZ vă va prezenta, pe parcursul întregii zile toate detaliile acestor alegeri prezidențiale.

UPDATE ora 20: BEC transmite că, până la această oră, au votat 8.915.008 de români – 48,93 %

UPDATE ora 19: BEC informează că, până la această oră, au votat 8.577.650 de români – 47,08 %

UPDATE ora 18: BEC anunță că s-a depășit pragul de 8 milioane de voturi! Până la ora 18.00, au votat 8.052.057 de români, reprezentând un procent de 44,19 % din numărul total al alegătorilor!

UPDATE ora 17: BEC transmite că, până la această oră, au votat 7.341.775 de români – 40,30 %

UPDATE ora 16: BEC informează că, până la această oră, au votat 6.484.057 de români – 35,81 %

UPDATE ora 15: BEC transmite că până la această oră au votat 5.720.386 de români – 31,47 %

UPDATE ora 14: BEC informează că, până la această oră, au votat  4,865 ,580 de români –  26,70  %


UPDATE ora 13: BEC transmite că, până la această oră, au votat  4,095,959 de români –  22,48  %


UPDATE ora 12: BEC transmite că, până la această oră, au votat  3,007,777 de români –  16,51  %. Cea mai mare prezență la vot se înregistrează în județul Teleorman, unde au votat 21,08% de români.


UPDATE ora 11: BEC informează că, până la această oră, au votat  2,061,911 de români –  11,32  %. Mai precizăm că, până la ora 11, prezența la vot este mai mare față de același interval al turului 1.


UPDATE ora 10: BEC anunță că, până la această oră, au votat  1,316,971 de români –  7,22  %


UPDATE ora 9: Conform datelor oferite de BEC, până la această oră au votat  619.427 de români –  3,40  %


UPDATE ora 8:  Conform datelor oferite de BEC, până la această oră au votat  243.429 de români –  1,33  %. Cea mai scăzută prezență la vot se înregistrează în județul Harghita și în județele din Moldova.


UPDATE ora 7: S-au deschis secțiile de votare din țară. Începând cu ora 7, românii sunt așteptați la urne pentru a decide cine va fi președintele României. Se poate vota până la orele 21


Doi oameni politici candidează pentru funcția supremă în stat. După turul 1, în cursă au mai rămas Klaus Iohannis, actualul președinte, și Viorica Dăncilă, fostul prim-ministru al României. Primul este sprijinit de actualul partid de guvernământ, PNL, în timp ce Dăncilă are în spate Partidul Social Democrat.

Surpriza din turul 1

Turul 1 al alegerilor prezidențiale a fost câștigat la pas de Klaus Iohannis, care a obținut 37,82% din voturi. Emoții au fost, însă, pentru locul 2, acolo unde Viorica Dăncilă, cu 22,26%, l-a depășit destul de lejer pe Dan Barna, candidatul USR.

Așadar, în turul 2 se vor duela Dreapta și Stânga politicii românești. Pe lângă sprijinul liberalilor, Iohannis se bucură și de încrederea celorlalte partide de Dreapta, PMP și USR anunțând că îi „dau” voturile. Dincolo, doar PSD o susține pe Viorica Dăncilă.

Altfel, să precizăm că legea impune ca turul 2 al alegerilor prezidențiale să aibă loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale și pe baza acelorași liste de alegători ca la primul tur!

Programul de vot în România pentru alegeri prezidențiale

Programul de vot pentru ziua de duminică, 24 noiembrie, va fi între orele 7:00 şi 21:00. În cazuri excepționale, pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, dar și pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, programul se poate prelungi până cel mai târziu la ora 23:59!

Românii din țară vor merge la urne la secţia de votare la care este arondată strada pe care îşi au domiciliul. Pentru situațiile în care cetățenii cu drept de vot se află în altă unitate administrativ-teritorială, votul se poate exprima la orice secţie, pe liste suplimentare.

Programul de vot în diaspora pentru alegeri prezidențiale

Pentru românii din diaspora care vor să își exercite dreptul de vot, secțiile de votare vor fi deschise timp de 3 zile, după următorul program:

  • Vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12-21;
  • Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21;
  • Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

La fel ca în cazul cetățenilor din România, și pentru alegătorii din străinătate există posibilitatea de prelungire a procesului de vot până la ora 23:59, în aceleași condiții.

Cum votează alegătorii netransportabili

Alegătorii din țară care sunt netransportabili din motive de boală sau invaliditate pot vota la domiciliu. În cazul lor, procedura este următoarea: se trimite o cerere scrisă către Biroul Electoral al secției de votare, depusă cel mai târziu în preziua votării și însoțită de copii ale unor acte medicale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile.

Pe baza unei asemenea cereri, preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare poate aproba trimiterea la reședința alegătorului a unei echipe formate din cel puţin doi membri ai Biroului Electoral cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Buletine de vot diferite – în România și în străinătate

  • Românii din țară vor vota pe buletine inscripționate cu mesajul „Buletin de vot utilizat în România pentru alegerea preşedintelui României turul 2 – 24 noiembrie 2019”.
  • Cetățenii români din străinătate vor vota buletine inscripționate pe copertă „Buletin de vot utilizat în străinătate pentru alegerea preşedintelui României turul 2 – 24 noiembrie 2019”.

Acte necesare pentru exercitarea dreptului de vot

Toți cetățenii români cu vârsta peste 18 ani pot vota în turul 2 la alegerile prezidențiale.

Pentru a face asta, alegătorii trebuie să se prezinte la secțiile de votare având asupra lor un act de identitate valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic.

Atenție: doar cetățenii români care votează în străinătate sau cetățenii români cu domiciliul în străinătate, dar care votează în România se pot legitima la secția de votare cu pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar!

Unde votează cetățenii din țară

Românii care doresc să își exercite dreptul de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale vor merge la urne la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate.

Puteți afla la ce secție de votare sunteți arondat accesând pagina de Internet www.registrulelectoral.ro.

Locuitorii din București pot vota doar la secția la care sunt arondați! Nu este acceptat votul pe listă suplimentară în alt sector!

Ce înseamnă un vot valid

După legitimarea în fața comisiei electorale, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.

Prima regulă pentru validarea unui vot: înainte de a intra în cabină, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare! Dacă lipsește ștampila de pe spate, votul va fi declarat nul!

Ștampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică doar pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului dorit! După ce s-a aplicat ștampila, buletinul de vot se îndoaie, păstrând în afară pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare. Apoi, buletinul cu opțiunea de vot se introduce în urnă.

Cine a ștampilat greșit, dar nu a introdus buletinul de vot în urnă, poate solicita un alt buletin de vot!

La ieșirea din cabina de vot, alegătorul va restitui ștampila membrilor comisiei electorale, care îi vor înapoia actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant, după caz.

Este desemnat președinte al României candidatul care primește cele mai multe voturi după cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: