Alegeri prezidențiale. Politicienii, printre primii români veniți la vot

Alegeri prezidențiale. Politicienii, printre primii români veniți la vot

Votul pentru alegerile prezidențiale 2019 a început duminică, la ora 07:00. Încă de la prima oră, peste 2000.000 de români s-au prezentat la urne. Printre aceștia s-au numărat și mai mulți politicieni români.

UPDATE 11 - Senatorul USR Allen Coliban a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a dat un vot "cu speranţă şi încredere", subliniind că prezenţa numeroasă a românilor la acest scrutin în prima parte a zilei, peste cea de la europarlamentare, este "un semnal bun".

„Am votat pentru România, este un vot dat cu speranţă, cu încredere şi, mă gândeam comparativ cu toate ciclurile anterioare de vot la prezidenţiale, este prima dată când votez în turul întâi un candidat care are şanse să iasă preşedinte al României”, a afirmat Coliban.

UPDATE 10 - Preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o ţară normală şi pentru "un preşedinte puternic, serios, educat".

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am votat pentru un preşedinte puternic, serios, educat, un preşedinte care să menţină România pe direcţia euroatlantică şi pe principii europene şi am votat pentru o Românie normală, o Românie în care cetăţenii să nu-şi mai caute bunăstarea în alte ţări, o Românie în care românii să rămână, să se dezvolte şi să crească în România”, a precizat Dan Vîlceanu.

UPDATE 9 - Senatorul PSD Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, a votat, duminică, pentru „un preşedinte care să aducă pacea socială, care sa încerce şi să reuşească să ne reunească”.

La ieşirea de la urne, senatorul social-democrat a mai declarat că şi-ar dori să fie o prezenţă foarte mare la vot.

„Mi-aş dori să fie o prezenţă foarte mare. Astăzi are loc exercitarea fundamentală a democraţiei pe care am câştigat-o cu sânge acum 30 de ani. Am votat pentru un presedinte care să ne aducă pacea socială, care să încerce şi să reuşească să ne reunească. Avem 15 ani de când suntem foarte separaţi români de români şi toată zavera asta dintre noi, dintre noi şi noi, dintre noi şi cei de afară, ar trebui sa înceteze şi să ne concentrăm pe ce avem de făcut, de construit. Am votat pentru un asemenea preşedinte, sper ca rezultatul să fie cel care trebuie”, a afirmat senatorul PSD de Buzău.

UPDATE 8 - Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că a votat "cu gândul la o justiţie dreaptă" şi la un destin european al României.

„Am votat aşa cum am votat şi în 2014, pentru o bună expertiză în conducerea treburilor publice, în conducerea statului, o foarte bună reprezentare externă a României. Am votat cu gândul la o justiţie dreaptă, am votat cu gândul la valori precum libertate, precum drepturile omului, am votat cu gândul la un destin european al României, am votat cu speranţa că cetăţenii români vor trăi într-o ţară din ce în ce mai normală", a declarat Cătălin Predoiu, după ce a votat la Liceul „Virgil Madgearu” din Capitală.

UPDATE 7 - Preşedintele filialei judeţene Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), senatorul Costel Şoptică, s-a prezentat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu speranţa că România va fi reprezentată "cu cinste şi demnitate".

„Am votat pentru continuitate, am votat pentru România normală. Îmi doresc să fim reprezentaţi în continuare în Europa şi în lume cu cinste şi demnitate. Am votat pentru viitorul nostru, al tuturor, al copiilor noştri, al părinţilor noştri”, a declarat Şoptică la ieşirea de la vot.

UPDATE 6 - Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Președinție, a votat la Cârța, în județul Harghita, unde are domiciliul și s-a declarat convins că se va înregistra o prezență mare la alegerile prezidențiale.

„Am venit astăzi la vot. Am votat pentru viitorul României, pentru respect și pentru încredere. Am votat pentru a o societate și pentru o țară care va investi în cele două resurse importante: omul și natura, în educație și în protecția mediului și susținerea economiei. Sunt convins că astăzi va fi o prezență mare, și eu spun să mergeți la vot, să votați și să alegeți cea mai bună soluție pentru România”, a declarat Kelemen Hunor după ce a votat.

UPDATE 5 - Candidatul PMP la prezidențiale, Theodor Paleologu, a declarat, duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a votat „pentru” o Românie a respectului întrucât la primul tur de alegeri pentru funcția de președinte al Româneiei se votează „pentru” și nu „împotriva”.

„Am votat într-un liceu istoric al Bucureștiului unde a studiat tatăl meu! A vota înseamnă a îndeplini o îndatorie.  E o chestiune de respesct! Am votat pentru! Pentru că în primul tur nu se votează împotrivă! Am votat pentru ca  fiul meu să aibă mai multe motive să trăiască și să lucreze în România. Am votat pentru o Românie a respectului. Respect pentru muncă, educație, respect pentru românii de toate vârstele”, a declarat Theodor Paleologu.

UPDATE 4 - Marcel Ciolacu a votat, la o secție amenajată în Buzău, cu speranța „unei Românii mult mai bune, mult mai liniștite”.

El a spus că a votat „cu speranța unei Românii mult mai bune, mult mai liniștite, și nu în ultimul rând cu persoana care a ajutat în acești ani orașul în care m-am născut și județul Buzău”.

Întrebat despre prezența de vot la urne, Ciolacu a afirmat că trebuie să depășească 50%, în așa fel încât eventualii candidați clasați în turul al doilea să fie cât mai reprezentantivi.

„Îmi doresc din tot sufletul să vină cât mai mulți români astăzi la vot, fiindcă așa este normal, e una din zilele în care eu aș vedea obligativitatea votului”, a afirmat Ciolacu.

UPDATE 3 - Vicepremierul Raluca Turcan a votat la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu.

„Am votat pentru o Românie care te duci la școală înveți carte, iar dacă vrei să te angajezi te angajezi pe bază de meritocrație și nu de pile. Există un singur candidat la președinție care poate să aibă un guvern partener și care să ne aducă în această Românie în care drepturile fundamentale sunt respectate, în care românii se simt bine și în siguranță”, a declarat Raluca Turcan.

UPDATE 2 - Premierul Ludovic Orban a votat duminică dimineață la Şcoala nr. 1 Dobroieşti, Ilfov.

„Funcţia de preşedinte al României este cea mai importantă funcţie în statul român, preşedintele este cel care dă direcţia, cel care are cu adevărat puterea de a reprezenta România în lume, are puterea de a corecta eventualele erori ale altor instituţii ale statului. Este cel care dă tonul. (...) (Îi îndemn pe români- n.r.) să îşi exercite dreptul de vot, este un drept câştigat prin sacrificii, este un drept fundamental, care permite fiecărui cetăţean român să hotărască ce se întâmplă cu ţara lui şi în ce direcţie se îndreaptă, într-o direcţie bună sau nu”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai precizat că s-a prezentat de dimineaţă la urne, adăugând că "cine se scoală de dimineaţă departe ajunge".

"Mi-am exercitat dreptul de vot, ca la toate scrutinurile care au avut loc în România după 1990. Am votat, în mod evident, pentru o Românie normală, pentru o România dezvoltată, puternică, respectată în lume, în care drepturile şi libertăţile fiecărui cetăţean sunt respectate cu sfinţenie şi în care fiecare om are o şansă de a reuşi în viaţă", a adăugat Orban.

UPDATE 1 - Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat că a votat pentru „o Românie a bunăstarii, sigură și demnă, o Romanie unită. Am votat împotriva tăierilor de pensii și salarii și a austerității Am votat penttu o Românie a normalității. Fiecare român trebuie să contribuie la creionarea unei Românii mai bune. Eu cred mult în români.”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, s-a prezentat duminică dimineață la vot pentru alegerile prezidențiale 2019, la secția de votare din incinta Liceului Jean Monnet din București.

După vot, Marcel Vela a declarat că toți anganjații ministerului pe care îl conduce sunt „în dispozitive”.

Avem foarte multă treabă astăzi la minister, o să avem și videoconferință acum imediat, colegii din minister sunt la datorie și suntem toți in dispozitive, așa că a fost un motiv obectiv pentru că am venit la prima oră. Din respect pentru cei care acum 30 de ani și-au sacrificat viața ca noi, românii, să avem astăzi acest drept îi invit să voteze, indiferent de opțiunea lor. Până la urmă nu este doar un drept în amintirea lor, este chiar o obligație morală”, a declarat Marcel Vela.

Și primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a prezentat la prima oră a alegerilor prezidențiale.

„Am venit să votez cu gândul la copiii acestei taro, nu doar la copiii mei. Îmi doresc foarte mult să trăim într-o țară în care toți copiii săaibă șanse egqle și de educație și dezvoltare - atât cei din mediul rural, cât și cei din marile orașe. Mi se pare normal să votăm și să avem orice acțiune și orice gând la ei, la copii, la tineri”, adeclarat Gabriela Firea.

„Mi-aș dori o Românie frumoasă, o Românie prosperă în care fiecare să-și găsească un loc care să le aducă mulțumire sufletească. Vom vedea ce se va întâmpla”, a adăugat primarul Capitalei.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, după vot, că românii nu trebuie să fie umiliți la cozile de la urne.

„Am votat cu gândul unei normalități în România. Doamne ajută să fie o Românie așa cum ne dorim noi toți. Să mergem la voi. Am câtșigat acest drept, prin umare toată lumea să voteze. Îi îndemn și pe toți cetățenii României să iasă astăzi la vot și să înțeleagă că este în folosul nostru să avem o normalitate în această țară. Este un lucru foarte bun că nu mai sunt cozi în străinătate, în felul acesta iarăși vorbim despre normalitate. Așa ar fi trebuit să fie întotdeauna. Omul nu trebuie să fie umilit și să stea la rând pentru a-și exercita un drept fundamental”, a declarat Monica Anisie.