Editura Evenimentul si Capital

Alegeri pe Lumea Cealaltă | Poveștile lui Bruno

Bruno Ștefan
Autor: | | 3 Comentarii | 1218 Vizualizari

- Ce bine-ar fi dacai putea face sondaje pe Lumea Cealaltă, să știm și noi cum votează dracii și sfinții! – mi-a spus șeful unui partid politic.

Eu, slavă Domnului, aveam destule sondaje de făcut aici, pe Pământ, și nici nu-mi trecea prin cap să iau vorba lui altfel decât în glumă. Numai că, abia ieșit din birou de la el și grăbit să ajung înapoi la lucru, nu știu cum m-am răsturnat cu mașina pe pod. Mă chinuiam să ies dintre fiarele contorsionate ale mașinii când a răsărit lângă mine Doamna cu Coasa și hârșt, dintr-o mișcare, a rezolvat toate formalitățile de trecere pe Lumea Cealaltă. Călătoria a fost destul de plăcută, mai ales că repede m-am întâlnit cu un grup de suflete care-au trecut Dincolo în același timp cu mine. Ne ciocnisem mașinile pe pod și – ca să vezi coincidență – toți ne ocupam de politică pe Pământ, eu făceam sondaje, iar ei erau șefi de secții de votare și tocmai se întorseseră de la o instruire de partid care s-a lăsat apoi cu un chef ce a fost fatal pentru toți. Tu cu cine lucrezi, vai ce bine de tine, mișto meserie ți-ai ales, să ne cauți să ne povestești mai multe despre cum faci tu sondajele – din vorbă-n vorbă am ajuns la poarta Iadului.Sondaje în Iad

Bodyguardul de la intrare a fost mirat să vadă că un sociolog vine de bunăvoie să facă sondaje în Iad. Sociologii care ajungeau acolo erau obligați să-și pună sondajele și chestionarele pe foc sub cazanul cu smoală în care clocoteau. Am scos repede un chestionar și i-am aplicat un interviu, întrebându- l cu cine intenționează să voteze la alegerile de anul ăsta. Dracul ăsta de paznic nu voia să-mi spună, dar din câte mi-am dat seama intenționa să voteze cu un partid situat sub 5% în sondajele mele.

– De ce-ți risipești votul? – l-am întrebat, dar el mi-a spus că e legat sentimental de șeful acelui partid mic, pe care abia îl așteaptă lângă el, unde-i dogoarea mai blândă.

L-am întrebat care e structura Iadului, ca să-mi alcătuiesc un eșantion reprezentativ de draci pe care să-i intervievez și el mi-a arătat drumul spre Biroul de Statistică, unde i-am văzut pe toți statisticienii renumiți ai țării mele – niciunul decedat dintre ei nu lipsea de acolo.


Drăcoaicele se dezlănțuiseră ca niște fiare sălbatice, înjurându- i ca la ușa cortului pe îngerii din biroul electoral care păzeau cu strășnicie urnele și tabelele cu listele electorale.


–Doamne, ce mult ați mai mințit cu procentele! – leam urat în loc de bună ziua, bucuros să-i revăd pe foștii mei profesori și șefi din tinerețe. Făceți-mi măcar acum un eșantion corect, dacă în timpul vieții n-ați fost în stare niciodată.

Mi-au descris destul de amănunțit structura sociodemografică și ierarhică a Infernului, nivelurile subterane ale păcatelor și mi-au dat o hartă să mă descurc pe teren, așa că am pornit mai întâi la șmecheri și jigodii. Cu ăștia mă descurcam bine și pe Pământ, deși încercau să mă facă din vorbe, să mă amenințe. Mă priveau bănuitori, îmi răspundeau în silă, erau meschini, farisei și josnici, dar cei mai mulți intenționau să voteze cu partidele mari. Nici între cei care votau același partid nu am văzut vreo urmă de încredere, de bunăvoință și de cavalerism. Dădeau răspunsuri mincinoase, de mântuială și ar fi fost greu pentru un sondator novice să se descurce cu ei, dar cum făcusem în viață zeci de mii de interviuri, știam cum să-i descos astfel încât să aflu opinia lor adevărată. Erau lași și voiau să se topească în masa alegătorilor partidelor mari. Ici-colo câte-un împielițat cunoscut pentru preacurvie declara că ar vota pentru partidul care ar propune legalizarea poligamiei. Am făcut un interviu unui drac pletos și bărbos care spunea că militează pentru căsătoria între persoanele umane și cele nonumane.

– Adică între oameni și animale? – l-am întrebat.

– Nu doar așa, ci și între oameni și duhuri. Doar așa vom avea șansa să ieșim mai repede de-aici.

Întâlnirea cu Satana

În timp ce-mi făceam interviurile printre dracii din cazane a venit un arap uriaș și mi-a spus că sunt chemat de Șefu’. M-a băgat într-un lift și m-a coborât până la ultimul nivel, unde mă aștepta Satana destul de nervos că nu i-am cerut aprobare să fac interviuri lepădăturilor lui.

– Știți, la noi în democrație se fac sondaje fără aprobări, opinia se exprimă liber. Aș fi venit și la dumneavoastră să vă iau un interviu în profunzime, dar trebuia să mă familiarizez mai întâi cu atmosfera infernală a stăpânirii voastre – i-am răspuns eu smerit. Dacă tot ne-am întâlnit, pot să vă iau un interviu filmat?

Se vede treaba că răspunsul meu i-a plăcut, căci s-a transformat tot într-un zâmbet imediat ce am deschis camera de filmat, de unde mi-am dat seama că publicitatea e tot o chestie drăcească.

– Spuneți-mi vă rog – am început interviul – cum o să votați la alegerile din țara mea din acest an?

– Dragul meu – mi-a răspuns el cu familiaritate – află că i-am studiat pe toți păcătoșii de unde vii tu și i-am infiltrat în toate partidele. Găsești corupți și pe partea stângă și pe cea dreaptă, violatori cu duiumul, am chiar câțiva care și-au omorât rudele pentru bani. Nuți mai vorbesc de ceilalți păcătoși pe care i-am băgat în secțiile de votare, la birourile electorale, la judecătorii și în guvern. Votul meu cred că-l intuiești: îl voi da acelui partid și candidat care e în stare să-i dea o scatoalcă zdravănă Celui de Sus. N-o să-ți spun cum o să-i instruiesc pe păcătoși să meargă încolonați la vot să simtă și muritorii căldura Iadului pe Pământ. Vino numai cu mine să vezi echipa mea de campanie și ai să te convingi că organizare ca la noi n-ai mai întâlnit în vreun partid.

„Ai pregătit urnele false?”

Am plecat cu Scaraoțchi spre sediul lui de campanie care – bănuiți – era un club într-o fabrică părăsită, unde niște muzicieni băteau îndrăcit din tobe și răcneau, iar locotenenții lui Satana beau împreună cu niște drăcoaice focoase.

– Fir-ați voi de japițe - și-a început Necuratul spiciul. Lua-v-ar mama mea în Talpa Iadului dacă nu veți fi în stare de data asta să instaurați Iadul pe Pământ după alegeri. Vă umplu de bube două veșnicii jumate dacă nu falsificați cum trebuie alegerile. Aghiuță – l-a întrebat pe un drac cu o frezura punk – ai pregătit urnele false? Ai dat ștampile suplimentare tuturor dracilor tăi? Belzebut – l-a întrebat pe altul cu coada stufoasă – cum stai cu tehnicile de manipulare? Baphomet, tu ai pregătit autocarele cu votanții turiști? Azazel, ai scos din visterie bani suficienți să mituiești alegătorii? Michiduță, du-te în Gheena Iadului și adu afișele și pliantele și umple tot Infernul cu ele.

Dracii au luat-o la sănătoasa imediat și Satana era foarte mândru de aghiotanții lui. Ca să-și arate mărinimia și să mă scutească de munca de intervievare cu fiecare împielițat în parte, a răcnit odată din toți rărunchii și clubul s-a umplut cu alți încornorați, pe care i-a pus să completeze chestionarele mele.

– Stai fără grijă – mi-a spus. I-am ales cu reprezentativitate din toate nivelurile Iadului. O să ai ce prelucra statistic.

Mulțumindu-i pentru amabilitatea cu care m-a ajutat în cercetarea mea sociologică, am părăsit Regatul drăcesc și m-am îndreptat spre Împărăția Raiului. Sfântul Petru, la poartă, era destul de necăjit.

– Atotputernicul e foarte supărat pe tine că te-ai dus să faci interviuri mai întâi în Iad la dușmanii lui. Așa ai învățat acasă: să-i cinstești mai întâi pe draci?

– Iartă-mă Sfinte, m-am luat cu anturajul. Știi și tu că-i mai ușor s-ajungi în Iad decât în Rai. Acum, dacă tot am ajuns aici, lasă-mă să fac interviuri sfinților.

– Hai intră, dar vezi să nu-i deranjezi prea mult, că sunt tare ocupați.

Prin Grădina Raiului

Dragnea, ce LOVITURA pentru Irina Tanase! Nu are voie sa faca ASTA in urmatorii 3 ani

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI