Alegeri parlamentare 2024- MAI: 343 de sesizări legate de procesul electoral, 175 confirmate, 86 de infracţiuni în verificare

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ziua alegerilor parlamentare, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a înregistrat 343 de sesizări legate de posibile contravenţii sau infracţiuni. Dintre acestea, 175 au fost confirmate, iar 26 sunt încă în curs de verificare. MAI a mobilizat aproximativ 45.500 de forţe de ordine pentru a asigura desfăşurarea procesului electoral în condiţii de legalitate şi siguranţă publică

Infracţiuni și contravenţii în ziua alegerilor parlamentare

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a raportat un total de 343 de sesizări legate de posibile contravenţii sau infracţiuni în procesul electoral din ziua alegerilor parlamentare.

 

Dintre acestea, 175 de cazuri au fost confirmate, 26 sunt încă în curs de verificare, iar 142 nu s-au confirmat. MAI a precizat că au fost deschise verificări și pentru 86 de posibile infracţiuni. „Cele mai multe incidente au fost înregistrate în judeţele Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Buzău, Olt şi Prahova”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Alegerile s-au desfăşurat în condiţii de legalitate şi siguranţă publică

Monica Dajbog a mai precizat că alegerile parlamentare s-au desfăşurat „în condiţii normale de legalitate şi siguranţă publică, fără a se înregistra situaţii care să afecteze derularea procesului de vot”.

 

Toate misiunile desfăşurate de structurile MAI au fost monitorizate de Centrul Naţional de Conducere Integrată, care a fost în contact permanent cu centrele operaţionale activate în fiecare judeţ şi în Capitală. Astfel, procesul electoral a fost atent supravegheat pentru a asigura legalitatea şi corectitudinea acestuia.

Mobilizarea forţelor de ordine pentru asigurarea ordinii publice

Pentru a asigura ordinea publică şi protecţia secţiilor de vot, MAI a mobilizat aproximativ 45.500 de angajaţi ai structurilor de ordine, inclusiv poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră. „Au fost asigurate protecţia celor peste 18.960 de secţii de vot şi cercetarea sesizărilor legate de posibile incidente electorale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.

 

Printre cele mai frecvente fapte sesizate s-au numărat continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi frauda la vot, toate fiind în atentia autorităţilor, relatează Stiripesurse.ro