Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”
Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”

Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”

Alegerile parlamentare 2020 au luat startul vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate. Deși se află la mare distanță de casă, românii din diaspora spun că sufletul lor este acasă, iar aceste alegeri sunt esențiale. Ei reclamă, însă, faptul că li s-a alocat un număr mic de reprezentanți în legislativ.

„Votul de pe 6 decembrie este vital. Statul român nu are absolut nicio idee concretă despre câți români sunt plecați, câți români sunt instalați, câți români lucrează, câți copii sunt născuți în afara granițelor. Numărul reprezentanților diasporei în ziua de astăzi este foarte mic (4 deputați și 2 senatori – n.r.), nu este proporțional cu numărul cetățenilor care sunt în afara granițelor României”, spune Liliana Bouladoux, o româncă din Franța.

„Eu sper să se facă progrese cu modernizarea României, să fie mai puțină birocrație, să fie prima prioritate a noii administrații. Participarea la vot este importantă”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Alexe, român din SUA.

„Vrem oameni care să ne reprezinte, care să știe condițiile în care noi trăim aici, care să inițieze legi pentru cursuri de limbă și civilizație română pentru copiii noștri, de exemplu. Vrem legi care să ne protejeze de abuzuri, în orice situație, în orice context, și aici, și în România. Noi votăm întotdeauna și pentru cei de acasă. Noi nu ne-am rupt, pur și simplu locuim în altă parte, dar noi suntem români, noi cunoaștem foarte bine tot ce se întâmplă în România”, consideră Anca Ozarchevici, o româncă din Germania.

Sursa: Digi 24

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.