ALEGERI PARLAMENTARE 2012. "Regina Serelor" - una dintre cei 99% de îngeri ai PP-DD

Despre lupta electorală ce bate la uşă Dan Diaconescu declara zilele trecute că aruncă în bătălie candidaţi nepătaţi pentru a învinge ciocoii de la USL şi ARD.

"Aşa cum eu mă bat cu ciocoiul Ponta, peste tot unde sunt cei mai mari bandiţi ai ARD şi USL, acolo noi am pus cei mai cinstiţi candidaţi. Sper ca pe 9 decembrie să nu fie doar ziua mea de naştere, ci şi ziua poporului român. PP-DD, 99% e un partid de îngeri care nu au furat".

La Dolj, printre candidaţii PP-DD se numără şi Maria Schutz, achiziţionată de la PSD chiar în ziua depunerii candidaturilor la BEJ. Supranumită "Regina Serelor" acesta candidează pe Colegiu 4 Senat din partea PP-DD, filiala Dolj împotriva actualului senator USL Mario-Ovidiu Oprea şi a lui Marcel Marcea de la ARD. În ianuarie 2008, Maria Schutz a fost trimisă în judecată de DNA pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă în cazul falimentării Serelor Codlea. Numele Mariei Schutz a apărut în stenogramele conversaţiilor dintre senatorul Cătălin Voicu şi diverse persoane, aflate în dosarul DNA în baza căruia procurorii au cerut arestarea acestuia. Voicu recunoaşte în convorbiri că ar fi intervenit pentru rezolvarea unor dosare penale, inclusiv cele ale Mariei Schutz. În aprilie 2010, pe vremea când era vicepreşedinte al PSD Dolj, Maria Schutz a fost audiată la DNA în acest caz. A ieşit plângând din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, negând că Voicu ar fi intervenit vreodată la vreo instanţă în dosarul în care ea este judecată pentru corupţie.

Cât este de curată ascensiunea politică a "Reginei Serelor"

Numele Mariei Schutz este însă legat de o serie de afaceri ilegale cu statul. Ascensiunea femeii de afaceri în PSD a început din 2002, când Schutz a devenit membru în cadrul biroului executiv al organizaţiei doljene. Concomitent, Schutz şi-a dezvoltat şi afacerile, toate în domeniul agriculturii. Numai că, la scurt timp după ce a pus mâna, prin privatizare, pe numeroase active ale statului, Schutz a "patentat" o metodă proprie de a scoate profit: le-a pus pe toate pe butuci prin inginerii financiare, avându-i drept complici pe funcţionari ai statului. Aşa s-a întâmplat în cazul Orser Oradea şi Sere Codlea, procurorii DNA descoperind că afacerista a folosit aceeaşi "reţetă" în ambele privatizări. Serele orădene au ajuns în paragină pe fondul managementului păgubos al Mariei Schutz. Procesul în care "Regina Serelor" este judecată pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă a fost suspendat în 2009 de către Tribunalul Bihor. Prejudiciu peste 5 milioane de euro Din probele administrate de procurori a rezultat că "Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSER SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov". "S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă", se arată într-un comunicat al DNA. În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise de cele patru persoane este de peste 5 milioane de euro. Proces suspendat după aceeaşi reţetă... de neconstituţionalitate Procesul, aflat din 2008 pe rolul Tribunalului Bihor, a fost suspendat în aprilie 2009, când avocaţii afaceristei au invocat o excepţie de neconstituţionalitate. Dosarul a zăcut aproape un an la Curtea Constituţională. "Dosarele pe care le-am avut toate au fost controlate la sânge. Nu m-a întrebat nimeni de la partid despre ele. Nu-l cunosc pe Cătălin Voicu şi nici nu ştiam de aceste stenograme. Dosarele mele au fost suspendate în 2008",a spus Schutz, deşi, dosarele afaceristei au fost suspendate în 2009, nu în 2008. În dosarul în cauză, fosta şefă a serelor orădene este judecată pentru înşelăciune, alături de Mihai Ciobanu, Corneliu Popa şi Ion Dascălu. Cei patru au fost trimişi în judecată în 2007, de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Presa a relatat că însuşi fostul lider PSD Mircea Geoană ar fi cel care a intermediat întâlnirea dintre Cătălin Voicu şi Maria Schutz. "Băga-mi-aş p... în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj. Schutza aia cu serele, cu tot... Păi, şefa doamna Cristea de la Dâmboviţa, la fel, şi nu-ţi mai dau nume, că nu-i frumos. Mulţi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toţi, dom'ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie, alţii le-a dat 10 ani, unul dintre avocaţi zice: "Dom'ne, nu-i e ruşine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...), i-ar fi spus Voicu lui Alexandru Mazăre, în noiembrie 2009. Mircea Geaonă a negat însă informaţia. Întrebat punctual despre dosarul Mariei Schutz, Geoană a precizat recent că atât el cât şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa, nu au făcut vreo intervenţie pentru rezolvarea unui dosar penal. Declaraţia de avere Potrivit declaraţiei de avere, Maria Schutz are trei terenuri, o casă, două apartamente, un autoturism Renault şi acţiuni la trei societăţi. Ea a părăsit Partidul Social Democrat pe listele căruia a candidat în anul 2008 şi s-a înscris în PP-DD pe listele căruia încearcă să prindă un loc pe Colegiul 4 de Senat. Schutz a intrat în PP-DD cu puţin timp înaintea termenului limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare, respectiv în ziua de 30 octombrie, ultima zi în care mai putea face acest demers.