O placă de rigips este de fapt un panou de ipsos presat între două foi groase de carton. Cel mai adesea, acestea de folosesc la realizarea unor pereți interiori despărțitori și a tavanelor.
Ce sunt mai exact aceste plăci rigips?
O placă de rigips este de fapt un panou de ipsos presat între două foi groase de carton. Cel mai adesea, acestea de folosesc la realizarea unor pereți interiori despărțitori și a tavanelor. De altfel, pe internet există numeroase căutări pe expresia “plăci rigips tavan”, semn că oamenii folosesc des plăcile de rigips pentru construcția tavanelor.
De ce sunt atât de folosite plăcile de gips în construcții?Devenind alternativa finisajelor tradiționale realizate cu glet și tencuială, aceste plăci rigips ajută proiectanții și constructorii să îndeplinească reglementările pentru eficiență termică, rezistență la foc, absorbție acustică și izolare fonică. De altfel, sunt foarte des folosite în zonele cu umezeală ridicată plăcile speciale de rigips, gândite să absoarbă umiditatea. Beneficiul principal pe care îl vei resimți prin f
olosirea plăcilor de rigips este confortul în propria casa.
Avantajele utilizării plăcilor de gips
În primul rând, folosirea plăcilor de rigips oferă o suprafață foarte netedă, perfectă pentru a fi decorată. În al doilea rând, sunt ușoare și foarte rapid de montat, putând fi folosite în realizarea unui design special cum ar fi, de exemplu, pereții curbați. Nu în ultimul rând, așa cum am amintit și mai sus, utilizarea lor ajută la îndeplinirea reglementărilor enumerate anterior.
Tipuri de plăci de rigips și întrebuințarea lor
1.Plăci rigips albe
Aceste plăci sunt cel mai des folosite, utilizându-se în toate tipurile de interioare (chiar și în cele fără încălzire). Asigură rezistență îndelungată la temperaturi ridicate, suprafața plăcii păstrându-se la 45 de grade Celsius.
2.Plăci rigips verzi
Acestea sunt folosite în spațiile în care nivelul de umezeală este ridicat. Ca atare, cel mai des se folosesc pentru pereții băilor sau chiar al bucătăriilor, lângă ferestre, unde poate exista riscul ca apa să se scurgă pe perete. Aceste tipuri de plăci sunt pe locul al doilea ca frecvență a utilizării, motiv pentru care foarte mulți oameni sunt interesați și caută pe internet “rigips verde preț”.
3.Plăci rigips albastre
Ei bine, culoarea albastră a plăcilor de rigips indică capacitatea acestora de a reține într-o oarecare măsură vibrația sonoră. Se poate spune deci că, persoanele ce stau la bloc vor folosi cel mai adesea acest tip de rigips. Totodată, ele sunt folosite și în realizarea camerelor de hotel și a cladirilor de birouri. O izolare corectă din punct de vedere fonic se face cu ajutorul acestor plăci de rigips și cu vată minerală. Dacă nu ai folosit plăcile albastre în construcția casei, poate te gândești într-un viitor apropiat la o renovare.
4.Plăci rigips roz
Acestea sunt plăcile care conferă oricărui spațiu rezistență la foc. Până nu demult, aceste plăci de culoare roz foloseau azbestul, dar de când acesta a fost asociat cu apariția unor cazuri de cancer, s-a interzis folosirea lui în cadrul Uniunii Europene. Așadar, plăcile de rigips roz de astăzi nu mai folosesc azbest. Ce este bine de știut despre acest rigips este că oferă o protecție împotriva focului de până la aproximativ o jumătate de oră. Ceea ce nu mulți știu, însă este extrem de important, este că pentru a face față un timp cât mai îndelungat focului, și chitul de îmbinare folosit trebuie să fie rezistent la foc (este nevoie de un chit care să țină plăcile îmbinate astfel încât să nu cedeze la temperaturi mari).
5. Plăci rigips din ciment
Acestea sunt tipurile de plăci care se utilizeaza la exterior sau in zone cu umezeala ridicata (saune, piscine). Dat fiind faptul că ele asigură o impermeabilitate desăvârșită, sunt destul de scumpe (dacă te interesează să afli despre prețurile acestora, caută pe internet “placi aquapanel preț”).Cel mai adesea se folosesc în baie acolo unde este poziționată cabina de duș.
Așadar, dacă până acum nu acordai o importanță așa mare plăcilor de rigips, acum că ai aflat care sunt avantajele folosirii acestora (izolare fonică, rezistență la foc, absorbția umezelii etc) poate te gândești la o renovare în care să le folosești în funcție de nevoile fiecărui spațiu al casei.