Alegeri în nouă localități din Republica Moldova

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

În nouă localități din Republica Moldova au loc, duminică, alegeri locale sau alegeri parțiale pentru funcția de primar și de consilier local.

Alegeri în 13 secții de votare

În Republica Moldova vor fi deschise, în total, 13 secții de votare. Programul de votare este între orele 07:00 și 21:00. Sunt așteptați la urne peste 10.700 de cetățeni cu drept de vot.

Este vorba despre localitățile Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, unde au loc alegeri pentru o nouă componență a consiliilor locale.

Iar în comuna Târnova, raionul Dondușeni, în orașul Bucovăț, raionul Strășeni, în satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova, au loc alegeri pentru funcția de primar.

Totodată, în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia au loc alegeri parțiale pentru funcția de primar. Iar în comunei Cealîc, raionul Taraclia, se țin alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local.

Au fost tipărite peste 12.000 de buletine de vot

Comisia Electorală Centrală a anunțat că a tipărit 12.114 buletine de vot pentru alegerile locale din 19 mai.

Un buletin de vot pentru alegerea consiliului local costă 1,32 lei, iar cel pentru alegerea primarului costă 0,96 lei.

Alegeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Organizatorii scrutinelor anunță că alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot deplasa la secția de votare, pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

Cererile trebuie făcute în scris, până la ora 14:00 a zilei anterioare votării. În ziua votării însă, cererile se aprobă doar de către biroul electoral, până la ora 14:00, și numai după prezentarea unui certificat medical.

Activități interzise în ziua de alegeri

Codul Electoral interzice complet agitația electorală în ziua alegerilor și în cea precedentă. De asemenea, este interzisă prin lege apariția candidaților la emisiuni televizate sau radiofonice.

Iar administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura toate materialele de publicitate electorală. Interdicția nu se aplică însă pentru informațiile care au fost publicate anterior pe internet.