Evenimentul Zilei > International > Alegeri în Germania. Angela Merkel lasă liber locul de cancelar după 16 ani agitați
Alegeri în Germania. Angela Merkel lasă liber locul de cancelar după 16 ani agitați

Alegeri în Germania. Angela Merkel lasă liber locul de cancelar după 16 ani agitați

În Germania au loc alegeri, duminică, 26 septembrie, iar Angela Merkel se pensionează după 16 ani plini de evenimente în care a ocupat scaunul de cancelar.

Angela Merkel (67 de ani) își încheie mandatul de cancelar al Germaniei, duminică, 26 septembrie, odată cu alegerile care au loc în această țară. După 16 ani în cea mai înaltă funcție politică a Germaniei, Merkel se va pensiona. Ea a fost mult timp cel mai longeviv lider al țărilor care fac parte din Uniunea Europeană (UE).

Angela Merkel, 16 ani plini de mari evenimente la conducerea Germaniei

În acest timp s-au schimbat patru preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii, patru ai Franței şi cinci premieri britanici. „Nu mă simt ca un cancelar. Nu aşa mă văd. Când amestec într-o cratiţă nu îmi spun: Hei, este cancelarul cel care amestecă în mâncare”, spunea Angela Merkel.

Primul şi al doilea mandat al Angelei Merkel au fost marcate de crize financiare. Ea a adoptat măsuri severe de austeritate în propria ţară şi a avut aceleaşi pretenţi şi în zona euro. Mari probleme a avut în al treilea mandat. Rusia a anexat ilegal Crimeea şi s-a văzut în faţa unei crize de securitate fără precedent.

Tot în această perioadă a apărut Brexitul, iar Donald Trump a fost ales la Casa Albă. Au început şi reproşurile legate de o relaţie prea apropiată cu Vladimir Putin, mai ales pentru că nu a renunţat la gazoductul Nord Stream 2. În plus a apărut și criza refugiaților, iar atitudinea primitoare pe care a impus-o cancelarul Germaniei a atras multe critici virulente. Nu numai în propria țară, ci și la nivelul Europei.

Cum era caracterizată de CNN

„Dacă trebuie să ne cerem iertare că le-am întins o mână celor aflaţi în nevoie, atunci aceasta nu este ţara mea”, spunea Merkel. Odată cu pensionarea politicianul va încasa un venit de 15.000 de euro în fiecare lună. La data de 24 iulie, în acest an, Angela Merkel a susținut un ultim discurs în Parlamentul german.

„Într-o eră a populismului social media și a naționalismului masculin, Angela Merkel și-a păstrat inteligența, manierele și integritatea. Totuși, cea mai mare inovație a sa demonstrează că politicienii moderni pot supraviețui fără a-și vinde sufletele. Angela Merkel a văzut politica mai degrabă ca un artizanat, decât ca o chemare,” spunea CNN despre cancelarul Germaniei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: