Frica de justiție, dar și nemulțumirea de a fi scos de pe listele PNL pentru europarlamentare, l-au determinat pe Ovidiu Silaghi să treacă la PSD, chiar dacă a fost liberal timp de 25 de ani.
Ca și în cazul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, liberalii au fost luați prin surprindere de trecerea fostului ministru Ovidiu Silaghi la PSD, situație care i-a lăsat fără candidat în colegiul 2 pentru Camera Deputaților din Satu Mare. Membru al PNL timp de 25 de ani, Silaghi a avut grijă nu doar să închidă sediul partidului, dar și să facă pierdută ștampila organizației.
PNL a rămas fără Satu Mare
Merită precizat că, la ora actuală, liberalii au rămas, la nici trei săptămâni până la alegerile europarlamentare, fără organizația din Satu Mare. Cumnatul lui Ovidiu Silaghi este președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, care l-a și însoțit pe acesta la depunea candidaturii. Discursul lui Ștef cu acea ocazie a respectat cu atenție mesajele transmise de Ponta privind refacerea USL. „USL în Satu Mare există, a existat, funcţionează foarte bine. Noi am demonstrat că împreună, PNL-ul, PSD-ul, UNPR-ul, PC-ul, putem să câştigăm cele mai importante funcţii din administraţia locală”, a spus Ștef. Primarii liberali din Satu Mare deja sunt curtați de socialdemocrați pentru a schimba tabăra, au mai afirmat surse liberale pentru EVZ.
Supărarea lui Silaghi
Aceleași surse au declarat că Ovidiu Silaghi a fost în primul rând deranjat de faptul că fusese scos de pe listele partidului pentru alegerile europarlamentare, deși Crin Antonescu i-a promis, într-o fază inițială, un loc eligibil. Din cauza problemelor sale cu legea și pe fondul dorinței lui Antonescu de a folosi tema Justiției în campania electorală, atât Silaghi, cât și Mircea Diaconu au fost scoși de pe lista PNL pentru europarlamentare. Un alt motiv al deciziei lui Silaghi de a trece la PSD au fost promisiunile social-democraților de a-l apăra în Parlament în cazul în care se ajunge, din nou, la situația din toamna lui 2013, atunci când Camera Deputaților era pe cale să decidă asupra declanșării urmăririi penale a acestuia pentru trafic de influență. Există precedentul lui Daniel Chițoiu care, deși este liberal, a scăpat de începerea urmăririi penale prin votul PSD, în condițiile în care colegii săi de partid au votat „pentru”.
Silaghi este acuzat că, în perioada în care a fost ministru al Transporturilor, l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Nelu Iordache. Anul trecut, a scăpat de întrebările procurorilor pentru că a demisionat din Parlament pentru a-și prelua mandatul de europarlamentar.
Deși este susținut de PSD, victoria lui Silaghi nu este nici pe departe sigură, în condițiile în care și Dan Diaconescu (PP-DD) va candida în același colegiu. Probleme îi poate ridica și candidatul UDMR, Szabolcs Nagy, în condițiile în care 35% dintre locuitorii din Satu Mare sunt de etnie maghiară.